Franse 5G-fabriek van de toekomst • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Franse 5G-fabriek van de toekomst

Met EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA) kunnen medewerkers realtime gegevens en virtuele objecten op een kast, machine of in de hele fabriek projecteren (foto: Schneider Electric).

Schneider Electric gaat de productielocatie in Le Vaudreuil ombouwen tot Franse ‘fabriek van de toekomst’. Met telecomoperator Orange wordt in een co-innovatieproject Frankrijks eerste indoor 5G-industrienetwerk gestart. In de fabriek wordt 5G ingezet om in een industriële omgeving betrouwbare, schaalbare en duurzame connectiviteitsoplossingen te ontwikkelen.

In de industriële sector zorgt 5G ervoor dat grote hoeveelheden data realtime gesynchroniseerd kunnen worden (cruciaal om prestaties te verhogen) en dat werken op afstand wordt vergemakkelijkt.

In de bijna 2.000 m2 productieruimte gaat 5G zorgen voor een duidelijke verbetering van industriële processen en werkmethodes, vooral dankzij het gebruik van augmented reality en virtual reality.

Twee ‘use cases’

Bij de proef met 5G worden twee specifieke projecten uitgerold als ‘use cases’: augmented reality en een telepresence robot. Augmented reality helpt bij de dagelijkse werkzaamheden van onderhoudstechnici. De telepresence robot wordt geïmplementeerd voor bezoek op afstand.

In een gedeelte van de fabriek zijn 5 indoor 5G-antennes geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat downloadsnelheden worden gehaald van meer dan 1Gbps.

Dit alles draait op een experimentele netwerkstructuur die lokale gegevensverwerking met edge-computingtechnologieën mogelijk maakt.

Dankzij het co-innovatie ecosysteem van Orange, wordt er tijdens dit project gebruikgemaakt van de onlangs gelanceerde Dell technologies 5G-ready Latitude 9510 business PC. Zo kan Schneider Electric optimaal profiteren van de ingebouwde capaciteit van deze laptop, ongeacht waar de gebruiker zich bevindt.

Augmented Operator Advisor

Voor de eerste gebruiks-case zijn tablets aangesloten op 5G met behulp van Schneider Electric’s EcoStruxure Augmented Operator Advisor (AOA). Deze applicatie maakt gebruik van augmented reality, waardoor medewerkers realtime gegevens en virtuele objecten op een kast, een machine of zelfs in de hele fabriek kunnen projecteren.

Het doel van de test is om toekomstige functionaliteiten van 5G tegen minimale vertraging en maximale capaciteit inzichtelijk te krijgen.

 Dankzij de schaalbaarheid van 5G is het een belangrijke oplossing voor de groeiende vraag naar bandbreedte en betrouwbaarheid. Medewerkers die met behulp van de AOA-applicatie op hun 5G-tablet een machine filmen, krijgen live vanuit de cloud gehoste informatie te zien over de status van de machine en toekomstig onderhoud.

Dit zorgt ervoor dat de downtime van de machine beperkt blijft door het onderhoud ervan zoveel mogelijk te stroomlijnen. Bovendien beperkt het menselijke fouten op deze manier.

Livetracking van de temperatuur van een spoelwikkelmachine zorgt er bijvoorbeeld voor dat tijdig kan worden gesignaleerd wanneer deze oververhit raakt en/of een onderdeel moet worden vervangen.

Daarnaast worden de productiegegevens die AOA gebruikt, verzameld en verwerkt in de micro-datacenteroplossingen van Schneider Electric (zoals Smart Bunker of Micro Data Center 6U Wall Mount) die IT-infrastructuur lokaal van stroom, koeling en beveiliging voorzien.

Deze ‘all-in-one’-systemen verzamelen stroom, koeling en urbanisatie van servers op één veilige plaats. Hiermee bieden zij waardevolle ondersteuning bij de uitrol van 5G op nieuwe locatie met behulp van de nieuwste technieken, als augmented reality, kunstmatige intelligentie (AI) en IoT.

Telepresence robot

De tweede gebruiks-case is de implementatie van een Axyn mobiele telepresence robot die met behulp van 5G bezoeken (op afstand) aan Le Vaudreuil inplant.

Met 5G kunnen video’s van zeer hoge kwaliteit – met minimale vertraging – worden gebruikt bij de virtuele interacties tussen bezoekers en de Schneider Electric-gids die de robot op locatie begeleidt.

Een bezoek op afstand zorgt niet alleen voor minder reistijd en -kosten, ook leidt het tot een significant lagere footprint en een unieke ervaring voor de eindgebruiker, stellen de initiatiefnemers.

5G in industriële omgeving 

Dankzij de genoemde gebruiks-cases kunnen Orange en Schneider Electric gezamenlijk een state-of-the-art indoor 5G-netwerk ontwikkelen en gebruiken in een industriële omgeving.

In de nabije toekomst zullen meer proefballonnen worden opgelaten om technologieën met veel potentie te testen, zoals AI. Dit wordt deels mogelijk gemaakt door toekomstige software en hardware updates aan de netwerkapparatuur.

‘Volledige potentie’

“5G is een baanbrekende technologie die voor industriële bedrijven een scala aan toepassingen biedt, zoals voorspellend onderhoud, real-time videoverwerking, augmented reality en telepresence”, zegt Stéphane Richard, Voorzitter en CEO van Orange.

“Deze gebruiks-cases zijn mooie voorbeelden van de volledige potentie van Industry 4.0. Om dit mogelijkheden hiervan optimaal te kunnen benutten, is een goede samenwerking tussen aanbieders, industriële partijen, overheden en bedrijven essentieel. Bij Orange geloven we in een aanpak van gedeelde ontwikkeling: co-constructie.”

‘Toegevoegde waarde’

“Door de huidige uitdagingen op het gebied van gezondheid, economie en klimaat is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om te digitaliseren”, zegt Jean-Pascal Tricoire, voorzitter en CEO van Schneider Electric.

“Deze test met Orange in ‘Le Vaudreuil’ laat de toegevoegde waarde zien van verschillende nieuwe technologieën: augmented reality, remote everywhere, real-time toegang tot gegevens.”

“De betrouwbaarheid, duurzaamheid en schaalbaarheid van 5G maken het een connectiviteitsoplossing die perfect past binnen industrie 4.0. Het leidt uiteindelijk tot meer veerkracht, concurrentievermogen en duurzaamheid.”

Testfrequenties

Er wordt in de fabriek van de toekomst gebruikgemaakt van Nokia radio AirScale en bijbehorende basisapparatuur. De Franse toezichthouder heeft daarnaast experimentele frequenties toegewezen waarop kan worden getest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven