Ga naar hoofdinhoud

FPT freest en kottert hydrostatisch gelagerd

Sinds de EMO vorig najaar in Hannover (D) vertegenwoordigt Oude Reimer uit Hilversum de machinebouwer FPT op de Nederlandse markt. Alle reden voor Metaal Magazine om eens in S. Maria di Sala in Italië (in de buurt van Venetië) op bezoek te gaan om o.a. volhydrostatische frees- en kotterbanken te bekijken

Een opvallende machineserie in het assortiment van FPT zijn de Spirit kotter- en freesmachines. Dit zijn machines waarvan alle lineaire assen hydrostatisch gelagerd zijn. Hydrostatisch gelagerd wil zeggen dat de lagerfunctie verzorgd wordt door een dunne oliefilm.

 

Spirit width=

Een grote Spirit frees- en kotterbank in aanbouw bij FPT in Italië (foto’s: Reinold Tomberg, kijk hier voor meer foto’s van ons bezoek)

 

Voordelen  

Een hydrostatische lagering biedt een metaalbewerker een aantal voordelen: goede dempende eigenschappen, goede loop-eigenschappen, een hoge stijfheid die bovendien onafhankelijk is van de assnelheid, geen slijtage, geen stick-slip, goede thermische stabiliteit van de machine en een extra smering van de geleidingen is niet nodig. De video hieronder toont het diepgatboren met een Spirit:

 

 

IJlgangen

Bovendien lukt het met een hydrostatische lagering om ijlgangen te halen van pakweg 25 m/min. Ook bij grote machines. De grootste Spirit is leverbaar met een Z-as van 1.900 mm, een Y-as tot wel 10 m hoog en een X-bereik vanaf 6 m tot tientallen meters lang. Dit zijn indrukwekkende machines met een maximaal vermogen van 130 kW en koppels tot 20.800 Nm op de hoofdspil.

 

Machinebouw width =

Machinebouw bij FPT. Op de voorgrond een bed met hydrostatische lagering,  in de achtergrond een Spirit

 

Boosted Hydrostatic Bearing

Ook bijzonder is wat FPT omschrijft als ‘Boosted Hydrostatic Bearing’.  Heel kort samengevat zijn dit extra pockets, in een andere richting,  van de hydrostatische lagering. In deze extra pockets bevindt zich olie onder een lagere druk dan de olie van de ‘gewone’ hydrostatische lagering. Met deze olie wordt bijvoorbeeld het olieverlies gecompenseerd op bedgedeelten waar de machine niet vaak komt. De extra pockets voeren olie aan en garanderen dat de druk en dus de dikte van de oliefilm gegarandeerd is.

 

Open huis

Op 10, 11 en 12 mei as. organiseert  FPT een open huis FPT Italië in S. Maria di Sala in Italië. Aanmeldingen voor bezoek via Oude Reimer in Hilversum. In het volgend nummer van Metaal Magazine een reportage van het bezoek van Metaal Magazine aan FPT. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement. De video hieronder toont de machinebouw bij FPT:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven