Ga naar hoofdinhoud

Forse ontslagronde bij VDL Nedcar

VDL Nedcar in Born gaat vanaf 1 november over op een dagdienst. Met die overstap naar één ploeg zal er vanaf die datum geen werk meer zijn voor 1000 medewerkers en ruim 800 uitzendkrachten van de in totaal 3.950 medewerkers die op dit moment bij het bedrijf werken. Het gaat om zowel productiemedewerkers als medewerkers van ondersteunende afdelingen.

Een verdere reductie van medewerkers rond 1 maart 2024, als de contractperiode met BMW eindigt, sluit het bedrijf niet uit. Toch blijft het streven om “nieuwe, substantiële voertuigprojecten binnen te halen, in combinatie met geplande nieuwe activiteiten in Born”, stelt het bedrijf.

“Na de opzegging van het contract tot 2030 door BMW hebben we ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie. Dat is ons tot nu toe niet gelukt”, zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar.

“Uiteindelijk is de tijd – door turbulente omstandigheden op de automarkt – te kort gebleken om de hele populatie aan het werk te houden. Wij balen daarvan en naar onze medewerkers die hun baan gaan verliezen spijt ons dat.”

‘Zo veel mogelijk van werk naar werk’

Het plan is om medewerkers, waarvan noodgedwongen per 1 november 2023 afscheid zal worden genomen, zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. “Zij verdienen uiteraard een goed vangnet. Ons streven blijft om medewerkers op vrijwillige basis zoveel mogelijk van werk naar werk te brengen”, vervolgt hij.

FNV hield net een 24-uurs staking bij VDL Nedcar toen het nieuws naar buiten kwam. Eerde deze week was ook al een 24-uurs staking gehouden. Toen ging het nog om dreigende ontslagen, waarbij FNV vond dat het sociaal plan dat wordt aangeboden “nog altijd absoluut onvoldoende is”.

Sociaal plan

“Het huidige sociaal plan, dat in 2021 is ondertekend, geldt tot april 2024”, zegt Van Soerland van VDL Nedcar. “Dit sociaal plan is met vakverenigingen overeengekomen nadat bekend was dat het contract met BMW is opgezegd.”

“Dit vangnet is bijna het dubbele van de wettelijke vergoeding. Naast dit sociaal plan hebben wij een ‘Finish with Pride’-bonus van maximaal 7.500 euro per medewerker toegezegd die ingaat vanaf 1 juni 2023.

Ondanks de onvermijdelijke organisatiekrimp wil VDL Nedcar de werkgelegenheid van zoveel mogelijk medewerkers zeker stellen.

Transitie van het bedrijf

Het bedrijf werkt aan de transitie van een onafhankelijk autoproducent naar een brede partner in duurzame mobiliteit. In hoofdlijnen bestaat de strategie uit drie pijlers: Vehicle Contract Manufacturing, het Mobility Innovation Centre en de VDL-groeiallocatie.

Het gaat bij de eerste pijler om het onafhankelijk auto’s produceren voor derden en bij de tweede pijler om innovaties op het gebied van mobiliteit (bijvoorbeeld de assemblage van batterijpakketten, de productie van autonoom rijdende voertuigen, het duurzaam coaten van remschijven en het afleverklaar maken van auto’s).

Bij de derde pijler wordt geprobeerd activiteiten van VDL-zusterbedrijven die ook actief zijn in mobiliteit in Born onder te brengen. Bijvoorbeeld de concentratie van activiteiten op het gebied van special vehicles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven