Ga naar hoofdinhoud

Fors besparen door ware oorzaak defecten weg te nemen

NSKHPS hoekcontactkogellagers kunnen staalfabrikanten volgens NSK aanzienlijke voordelen opleveren (foto: NSK).

Soms hebben terugkerende storingen onvoorziene, dieper liggende oorzaken. Zo had een staalfabrikant geregeld defecten aan de lagers van de walsen. Dat leidde elke keer tot dringende, dure vervangingen zonder dat de achterliggende oorzaak werd opgelost. Lagerfabrikant NSK kwam er na onderzoek achter dat de onderhoudstechnici in de fabriek werkten met verkeerde afstandshouders. Toen NSK de technici extra opleidde en goedkopere lagers aanbood, kon deze klant jaarlijks 46.190 euro uitsparen, meldt de lagerfabrikant.

Afstandshouders zijn nodig voor de lagerblokken. De onderhoudstechnici bij de walserij wisten niet hoe ze de dimensionering van de afstandshouders konden berekenen. In plaats daarvan werkte het team volgens een 20 jaar oude standard operating procedure (SOP).

Het baarde de staalfabriek zorgen dat de kosten voor spoedvervangingen (bij gemiddeld 5 defecten in lagers per jaar) opliep, evenals de stilstandtijd die dit veroorzaakte. Daarom wendde het bedrijf zich tot NSK en haar AIP-programma.

Na een uitgebreide analyse van de defecte lagers en blokken, kwamen de gespecialiseerde NSK-ingenieurs erachter dat de oorzaak lag in het feit dat verkeerd gedimensioneerde afstandshouders werden gemonteerd.

Oplossing

De oplossing lag onder meer in opleidingssessies die ter plaatse aan de onderhoudstechnici werden gegeven door een team van NSK-specialisten en waarin ook het juiste assemblageproces van de lagers aan bod kwam.

De nieuwe afstandsberekeningen zijn nu opgenomen in een bijgewerkte en opnieuw uitgegeven versie van de SOP van de staalfabrikant.

Tegelijkertijd werden de originele dure lagers vervangen door lagers van NSK, wat een verdere besparing opleverde. De geplande vervangingen kunnen nu plaatsvinden tegen een lagere prijs.

NSKHPS hoekcontactlagers

“De NSKHPS hoekcontactlagers bieden belangrijke voordelen voor gebruikers van industriële machines, zowel in staalfabrieken als in de metaalverwerkende sector in het algemeen”, stelt NSK.

“Deze lagers garanderen gebruikers een eenvoudige behandeling, een lange levensduur, weinig trillingen en een stille werking. Bovendien worden hoge belastingen en hoge snelheden gekoppeld aan een hoge maat- en werknauwkeurigheid.”

Polyamide kooimateriaal is de eerste keuze in standaardtoepassingen, hoewel de NSKHPS hoekcontactlagers ook in andere materialen aangeboden kunnen worden. Dat maakt ze ideaal voor een verscheidenheid aan andere industriële producten, zoals API pompen (in combinatie met een machinaal bewerkte messingkooi) en schroefcompressoren (L-PPS kooi).

Jaarlijks forse besparing

De toepassing van NSKHPS-lagers én de bijgewerkte SOP levert de staalfabriek een jaarlijkse besparing van 46.190 euro op. Dit omdat de productieverliezen dalen, er minder kostbare onderhoudstijd is en omdat de kosten voor de lagers goedkoper uitvallen.

NSK Europe is de Europese organisatie van de Japanse lagerfabrikant NSK. Naast vrijwel alle soorten rollagers omvat het portfolio van de onderneming gesloten lagers, lineaire techniek, wiellagerunits, transmissie- en motorlagers en stuursystemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven