Formaco analyseert en controleert met Solidworks 2017 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Formaco analyseert en controleert met Solidworks 2017

Formaco gebruikt SolidWorks voor een betere communicatie en een ruimtelijker inzicht tussen Formaco, de klanten en de toeleveranciers (foto: Formaco)

Ofschoon het in het algemeen voor een importeur van zwaar smeed- en gietwerk een ongebruikelijke investering lijkt, is het voor Robert Heester, directeur van Formaco forgings & castings een logische stap: de aanschaf van het 3D CAD-programma SolidWorks 2017. Hij is daarmee een van de weinige importeurs/intermediairs in de Benelux met een dergelijk programma.

“Doel is: zowel onze klanten alsook onze vaste toeleveranciers in het buitenland te ondersteunen met onze expertise op het gebied van gespecialiseerd smeed- en gietwerk”, aldus Robert Heester. “Met deze investering hebben we nu een teken- en 3D-engineeringspakket in huis waarmee we de digitaal aangeleverde informatie kunnen analyseren, controleren en verder uitwerken. Vaak krijgen we 2D-tekeningen of 3D-modellen aangeleverd waarop alleen het eindbewerkte product wordt weergegeven. Aan ons dan de taak om een ontwerp te maken voor het ruwe giet- of smeedproduct, zodat het met de juiste materiaaltoeslagen en procesparameters gegoten of gesmeed kan worden. Met onze expertise kunnen we dan als intermediair de klant en toeleverancier over en weer adviseren omtrent de maakbaarheid en de kostenfactor”.

Kennis inbrengen

Ook Hans ten Hoove, medewerker en technisch specialist bij Formaco, is er van overtuigd dat er met behulp van dit programma grote voordelen en kostenbesparingen te behalen zijn, zowel voor de klant alsook voor de toeleverancier: “Wij kunnen hiermede nog beter onze jarenlange ervaring en kennis in het project brengen. Vaak worden de verschillende bewerkingen aan een product gesplitst. De gieterij c.q. smederij heeft tenslotte een andere tekening nodig dan de draaier of de frezer.

Vooral specifieke kennis van het product uit vaak hoogwaardige materialen, ervaring op het gebied van gieten en smeden waarbij de juiste materiaaltoeslagen moeten worden bepaald, én uitgebreide expertise in het bewerken, is van essentieel belang om een optimaal product te kunnen leveren naar specificaties van de opdrachtgever”.

SolidWorks

Robert Heester: “Wij zitten als leverancier in een heel specifieke markt: het toeleveren van high-tech volumineuze giet- en smeedwerkproducten aan de scheepsbouw, offshore en machinebouw in de Benelux en Engeland. De eisen in deze sectoren liggen erg hoog. Voor een betere communicatie en een ruimtelijker inzicht tussen ons, onze klanten en onze vaste toeleveranciers hebben we dit pakket aangeschaft. De voordelen van SolidWorks zijn legio: het maken van 3D-modellen en 2D-tekeningen voor bijvoorbeeld complexe en volumineuze halffabricaten, tijdsbesparing door automatisch tekeningen en stuklijsten te genereren, geavanceerde animatie en fotorealistische weergave, volledig geïntegreerde controle voor ‘Design for Manufacturing (DMF), ingebouwde kostenraming voor een snelle en exacte kostprijsbepaling, functionaliteit voor bestandsbeheer en een meer gestroomlijnde communicatie en samenwerking tussen onze partners en klanten. Daarnaast hebben we nu bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om bestaande constructietekeningen om te zetten naar giet- of smeedwerk teneinde besparingen te realiseren. Ook ‘reverse engineering’ is mogelijk, waarbij bestaande producten worden ingescand, zodat er een 3D-model of 2D-tekening van kan worden gemaakt. Al met al een enorme winst, waar onze toeleveranciers, maar zeker onze klanten, hun voordeel mee kunnen behalen. Nu de markt weer aan begint te trekken, is Formaco forgings & castings in ieder geval klaar voor de toekomst”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven