Nieuws

EWM,een Europese fabrikant van lasapparatuur, heeft onder de naam ForceArc een variant op het MIG/MAG-lassen ontwikkeld. Het proces, bedoeld voor plaatdikten vanaf 5 mm, biedt een scala aan voordelen, waarvan een hoge productiviteit, een diepe inbranding en de geringe warmte-inbreng de belangrijkste zijn.

Met het Force Arc proces komen lassen sneller tot stand, met een hogere kwaliteit en tegen geringere kosten dan bij ‘conventioneel’ MIG/MAG-lassen. Een gebruiker van het eerste uur in Nederland is constructiebedrijf Hendriks Staalbouw uit Veenendaal. Na een demonstratie bij Lastechniek Europa te Nieuwegein, leverancier van het ForceArc proces, maakte het bedrijf gebruik van de mogelijkheid de nieuwe techniek gedurende één tot twee weken kosteloos te testen in de eigen werkomgeving.

De resultaten hiervan waren zodanig dat tot aanschaf van de apparatuur – een volledig digitale MIG/MAG-lasstroombron met separate draadaanvoer – werd overgegaan.

De lassnelheid ligt ongeveer 30% hoger; door de lagere warmte-inbreng treedt minder vervorming op en is narichten niet meer nodig. De spatvorming is minimaal tot niet aanwezig, waardoor nabewerking niet meer nodig is en gasmondstukken langer meegaan. De diepe inbranding verlaagt de kans op verbindingsfouten en maakt het toepassen van een vooropening, bijvoorbeeld bij ½ V-naad of K-naden, overbodig. Daardoor kan de lasdoorsnede kleiner worden, hetgeen uiteraard lastoevoegmateriaal bespaart en minder lastijd kost.

Het ForceArc-proces biedt zowel kwalitatieve als kwantitatieve voordelen. Per saldo leidt die combinatie tot tijd- en materiaalbesparing, en daarmee tot een aanzienlijke kostenbesparing. Hendriks heeft de nieuwe apparatuur in slechts enkele maanden terugverdiend en overweegt verdere investeringen op dit gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven