Fontys stelt 3D-metaalprinter open voor bedrijven • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fontys stelt 3D-metaalprinter open voor bedrijven

Operator Martin Stroetinga van Fontys bij de 3D-metaalprinter van Trumpf (foto: Fontys).

Fontys Centre of Expertise Hightech Systems & Materials (CoE HTSM) heeft een Trumpf TruPrint 1000 3D-metaalprinter geïnstalleerd. Studenten, docent-onderzoekers, maar ook medewerkers van metaalbedrijven uit de regio kunnen hiermee de meest recente toepassingen in 3D-printen ontdekken en mogelijk toepassen.

Fontys merkt dat er in de regio Zuidoost-Brabant veel behoefte is aan onderzoek naar praktische toepassingen van 3D-metaalprinting. Bekende toepassingen tot nu toe zijn in de medische industrie (implantaten) en de machine-industrie, waarvoor onderdelen op maat kunnen worden gemaakt.

‘Praktijk laten zien’

“Er staat echter nog maar een handjevol metaalprinters in het land”, vertelt 3D-printexpert Rein van der Mast. “En er zijn, zeker in deze Brainportregio, veel meer bedrijven die zich afvragen of 3D-metaalprinting voor hen een meerwaarde kan hebben. Wij hebben regelmatig tekenaars, ontwerpers en constructeurs over de vloer van die bedrijven. Behalve de theorie kunnen we hen nu ook de praktijk laten zien.’’

Compacte machine

De Trumpf TruPrint 1000 wordt vooral gebruikt om kleine, complexe componenten te printen. Fontys heeft deze machine gekozen omdat dit een compacte machine is die snel is bij het vervaardigen van werkstukken met een gering volume, terwijl de machine voldoende representatief is voor de grote metaalprinters.

“Voor ons is het belangrijk dat je snel een resultaat hebt. We kunnen nu in korte tijd allerlei variabelen die het werkstuk beïnvloeden onderzoeken, met inbegrip van hun onderlinge wisselwerking. Daarbij beschikken we hier over allerlei voorzieningen om de geprinte stukken te beproeven”, aldus Van der Mast.

Open Learning Labs

De machine wordt ook ingezet in het kader van de Open Learning Labs. Deze worden eind deze maand gelanceerd door het Centre of Expertise HTSM.

Bedrijven kunnen via e-learning op internet hun expertise vergroten op het gebied van robotics, additive manufacturing/3D printing en agro-mechatronics. Dit geleerde kan in de praktijk worden gebracht in fysieke labs, waaronder dat rond de nieuwe metaalprinter.

Fontys HTSM biedt bovendien (kortlopende) trainingen aan in combinatie met Topology Optimization, Design for Additive Manufacturing, Post Processing  en Materials.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven