FNV: metaalwerkers kiezen voor zekerheid • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

FNV: metaalwerkers kiezen voor zekerheid

Metaalwerkers kiezen massaal voor zekerheid over hun pensioen. FNV Bondgenoten heeft werknemers in de metaal en de techniek gevraagd om aan te geven wat voor hen het belangrijkste is in een nieuwe pensioenregeling waarover ze gaan onderhandelen met de werkgevers, waaronder FME CWM, Bovag, Uneto-VNI en de Metaalunie. Onlangs werd de uitslag van de ledenraadpleging door de ledenraad van groot- en kleinmetaal bekrachtigd.

Zekerheid over pensioen staat met stip op 1, gevolgd door het blijven meebetalen van werkgevers aan pensioen in goede en slechte tijden en het meeschuiven van de overgangsregelingen om ook eerder te kunnen stoppen met werken als de AOW-leeftijd opschuift. Jos Brocken, bestuurder FNV Bondgenoten: “Daarnaast willen de metaalwerkers dat de werkgevers ook gaan meebetalen aan de pensioenopbouw van ‘nieuwe groepen’ als uitzendkrachten en zzp’ers. Om te voorkomen dat grote groepen metaalwerkers in een enorme armoedeval terechtkomen bij het bereiken van de pensioenleeftijd en gedwongen moeten doorwerken totdat ze overlijden. Het mag niet zo zijn dat werkgevers kunnen concurreren op pensioenkosten over hun ruggen.”

 

FNV pensioen zekerheid

Voor jongere werkers en werkers in zware beroepen wil de FNV een nieuwe franchisegrens, de inkomensgrens waarboven pensioen wordt opgebouwd. De grens moet lager, zodat jongere werkers en de werkers in zware beroepen sneller kunnen opbouwen en kunnen rekenen op een goed pensioen (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Koopkracht behouden

Groot en kleinmetaalwerkers willen voldoende zekerheid dat zij hun koopkracht behouden als zij stoppen met werken. Ruud Nieuwenhuis, instalatiemonteur bij Ajax Chubb Varel: “Wij willen niet alleen opdraaien voor de kosten als het slecht gaat. We willen een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten. Daarom willen we dat werkgevers ook meebetalen om onze buffers te herstellen.”

Met een verlaging van de franchise willen de metaalwerkers een ‘schijvensysteem’ introduceren: waarbij je over het eerste deel van je loon meer pensioen opbouwt. Dat vinden de vaklieden in de metaal en de techniek erg belangrijk. Over de hogere inkomensdelen wordt er minder opgebouwd. Over dat deel kunnen mensen zelf beslissen of ze aanvullende regelingen willen treffen.

 

De werkers in de metaal en techniek willen dat er voor de groot- en kleinmetaal een regeling komt, in plaats van twee. 

Naar verwachting starten de onderhandelingen met de werkgevers in het najaar. Ongeveer 550.000 werkenden en ongeveer 350.000 gepensioneerden vallen onder de pensioenregelingen metaal, onder andere loodgieters, installateurs, truckbouwers, chipmakers, lassers, en bedenkers van metaalproducten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven