FNV Metaal en Techniek en werkgeversorganisatie FWT staan lijnrecht tegenover elkaar in CAO-onderhandelingen. Werkgevers van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) willen tot 1 juli 2014 de lonen niet verhogen en bieden daarna maar één procent loonsverhoging voor een CAO die loopt tot 2015. Bij de huidige inflatie van 2,9 procent betekent dat voor een werknemer met een bruto loon van 2.500 euro een verlies aan koopkracht van bijna 90 euro per maand tot 2015. In de CAO-onderhandelingen voor ongeveer 380.000 werknemers in de Metaal en Techniek staan de werkgevers en vakbonden lijnrecht tegenover elkaar.
Jacqie van Stigt, landelijk bestuurder FNV Metaal en Techniek: “Deze enorme koopkrachtverslechtering is onacceptabel! En dat terwijl de sector te maken krijgt met een fors tekort aan vaklieden, dan moet je juist iets te bieden hebben. Wij willen een loonsverhoging die de inflatie compenseert, zodat vakkrachten er niet op achteruit gaan. Werkgevers willen jongeren tot 23 jaar in de goedkope jeugdschalen houden en niet belonen op basis van functie en ervaring. Hierdoor krijgen zij honderden euro’s per maand minder. Wij willen afschaffing van de lage jeugdloonschalen: een gelijke behandeling voor jonge mensen. De werkgevers willen een deel van de jongeren er 35 euro bij geven, maar dan moet je wel aan allerlei voorwaarden voldoen. De meerderheid van de jongeren krijgt zo helemaal niets extra’s. En tot onze verbijstering willen werkgevers niets doen tegen de bedrijven die door inzet van goedkope buitenlandse flexkrachten de CAO ontduiken.”
De sector moet aantrekkelijk blijven voor vakkrachten en jonge instroom (foto: Paul Quaedvlieg)
Sector aantrekkelijk houden
De seniorendagen om het werk vol te kunnen houden verschuiven als het aan de werkgevers ligt van 50 naar 55 jaar. Bij plaatsing in een lagere functie geldt niet langer een inkomensgarantie. Ruud Nieuwenhuis, kaderlid FNV Metaal en Techniek: “En dat noemen de werkgevers duurzame inzetbaarheid! Wij willen behoud van seniorendagen, zodat je je werk vol kunt houden. Daarmee is er tegelijk ruimte voor jongeren om in te stromen.”
De vakbond houdt momenteel een handtekeningenactie voor waardering. Van Stigt: “Al duizenden metaal en techniek werkers, waaronder veel installateurs en monteurs, hebben die getekend. De actie loopt tot volgende week woensdag. Dan gaan werknemers het resultaat van de actie aan Hep van Luunen, werkgeversbaas voor de hele metaal en technieksector, overhandigen aan het begin van de vierde CAO-onderhandelingsronde.”
Nieuwenhuis: “De werkgevers moeten nu echt in beweging komen om de sector aantrekkelijk te houden voor vakkrachten en nieuwe jonge instroom te trekken. Met deze instelling gaat dat niet lukken. Wij vragen echt geen gouden bergen: gewoon een goede waardering, voor gewoon goed vakwerk!”
Nieuwe onderhandelingsronde
Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact. Van Stigt: “Maar als je het werken in de sector dan zo onaantrekkelijk en perspectiefloos maakt, zijn al die initiatieven nutteloos. In de vierde onderhandelingsronde op 17 april moeten er flinke verbeteringen op tafel liggen, waaruit waardering spreekt voor vakkrachten.”
De CAO Metaal en Techniek geldt voor ongeveer 380.000 werknemers in de carrosseriebedrijven, de goud- en zilvernijverheid, isolatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven en technische installatiebedrijven. De overhandiging van de opgehaalde handtekeningen op 17 april is in Den Haag, Prinses Beatrixlaan 15, bij MN Services.