Flexibele, modulaire ontbraammachine • Metaal Magazine
Nieuws

Flexibele, modulaire ontbraammachine

VG TS-1060 afbraammachine met doorvoerbreedte 1.060 mm (foto's Summa Surface).

VG Machines brengt een nieuwe lijn ontbraammachines op de markt. De nieuwe TS-serie speelt in op de behoefte aan flexibel inzetbare, modulaire ontbraammachines. Automatisch ontbramen bespaart op kostbare manuele nabewerkingen en levert tevens een constante kwaliteit, meldt distributeur Summa Surface. De TS-machine is leverbaar in 1060 of 1330 mm doorvoerbreedte. Ook is er een verrijdbare ontbraamtafel, de Disc Arm Grinder (DAG).

Het snijden of ponsen van metalen plaatdelen creëert scherpe randen en ongewenste bramen, die om een nabewerking vragen. “Het ontbramen en scherpe kanten breken is steeds vaker een must: afgeronde braamvrije plaatdelen zijn de nieuwe standaard”, zegt Thijs Carlier, eigenaar van Summa Surface.

Nieuwe eisen klant

Zo dient er bijvoorbeeld op alle randen een voldoende dikke conserveringslaag te hechten om roestvorming te voorkomen, stelt hij. Dit wordt alleen behaald als de snijranden vrij zijn van bramen en voorzien van een mooie radius.

Behalve aan technische specificaties moeten plaatdelen vaak ook voldoen aan esthetische wensen, bijvoorbeeld een strakke geslepen finish.

Ook spelen bij handmatige nabewerkingen van scherpe snijranden zaken als veiligheid, ergonomie en gezondheid van de medewerkers een rol. En daarnaast speelt de economische factor mee: handmatige nabewerkingen zijn kostbaar.

Dit maakt geautomatiseerde machinetechniek die voldoet aan al deze specificaties aantrekkelijk.

‘Multi-inzetbaar’

De nieuwe TS-machine van de Belgische machineproducent VG Machines springt ook in op een andere behoefte in de markt naar ontbraammachines. “We zien dat bedrijven een multi-inzetbare machine willen”, licht Carlier toe.“Die metaalslak verwijdert na het plasma- of autogeensnijden, maar ook harde startpunten van het fiberlasersnijden wegschuurt en bramen wegneemt. Daarnaast dient een mooie radius te worden aangebracht aan de snijranden. Met de modulaire TS-machine, kunnen we deze klanten perfect bedienen.”

Compact en modulair

De TS-serie is een compacte, modulair opgebouwde machine die wordt ingezet bij de bewerking van plaatdelen na het lasersnijden, watersnijden, plasmasnijden, autogeensnijden, frezen of ponsen.

Diverse nabewerkingen kunnen in één doorvoer worden verzorgd: ontbramen, schuren, kantafronden, metaalslak verwijderen of finishen. Afhankelijk van de klantwensen worden de benodigde modulen in de machine opgenomen.

Ontbramen en afronden van plaatdelen en radius aanbrengen voor een goede hechting op randen en een veilige handling van de producten.

De breedband schuurmodule neemt oneffenheden zoals inbrandpunten en bramen weg. Vervolgens brengt de topborstelmodule een mooie constante radius aan op de snijranden. Als derde module kan er gekozen worden om bijvoorbeeld met een scotch-brite borstelwals een mooie hairline-finish te realiseren.

Oscillerende borstels over volle breedte

De combinatie van een schuurband gevolgd door topborstels is een geliefde combinatie van ontbraammodules.

De topborstelmodule is volgens Carlier een sterke troef. Deze bestaat uit 2×2 topborstels, die oscilleren over de gehele breedte van de machine. “Vooral deze module maakt de machine zo flexibel inzetbaar, omdat er vele typen topborstels gemonteerd kunnen worden”, stelt Carlier.

Plasmasnijders hebben vaak voldoende aan slechts één topborstelmodule, aldus de eigenaar van Summa Surface.

“Op de eerste rij borstels gebruiken we in dat geval de zogenoemde slakkenmeppers die de metaalslak wegslaan. Op de tweede rij plaatsen we twee ontbraamborstels die de resterende bramen wegnemen en de kanten afronden. In het geval van lasersnijders zetten we de vier ontbraamborstels in om zodoende een grotere radius aan te brengen.”

Verschillende eenvoudig te monteren borstels om metaalslakken te verwijderen, oxide te verwijderen, te ontbramen, af te ronden of om te schuren.

Ook kleine delen gefixeerd

Bedrijven willen het liefst één machine waarop zowel grote platen als kleine delen kunnen worden doorgevoerd. Efficiënt benutten van de werkruimte is immers van belang, waardoor twee separate machines vaak niet de voorkeur hebben. De TS-machine is standaard voorzien van een supergrip doorvoerband waarop producten goed fixeren. Daarnaast drukken de aandrukrollen tussen de modules de producten stevig tegen de band. Om zeer kleine delen of delen met vele uitsparingen extra te fixeren, kan optioneel worden gekozen voor een magneetzone (ferro-materiaal) of vacuüm in de doorvoerband (ferro en non-ferro).

‘Voor ieder budget’

Thijs Carlier: “Gezien de keuzemogelijkheden van de modules kunnen we klanten met ieder budget een oplossing bieden. Klanten die nog niet het volume hebben om een doorvoermachine op korte termijn terug te verdienen, bieden we een semi-automatische ontbraamtafel. Vaak is dit een perfecte tussenstap naar een doorvoermachine.”

De semi-automatische Disc Arm Grinder.

De Disc Arm Grinder (DAG) is zo’n verrijdbare ontbraamtafel. Aan de balansarm van de DAG-machine wordt steeds een van de twee roterende bewerkingskoppen bediend. Via een eenvoudige draaibeweging aan de arm, wordt er gewisseld tussen de bewerkingskoppen waarop dezelfde type topborstels gemonteerd kunnen worden als in de TS-machine.

Totaalpakket

VG Machines introduceerde vorig jaar al een nieuwe lijn smalle ontbraammachines C150 (150 mm) en de CT-serie (300 tot 650 mm). De nieuwe TS-serie is leverbaar in 1060 mm of 1330 mm doorvoerbreedte. Daarmee wordt de range dus nu verbreed.

Summa Surface biedt met de VG-machines een totaaloplossing, inclusief bijbehorende afzuiginstallaties die VG ook in eigen huis produceert. Het totaalpakket wordt compleet met in- en uitvoertafels of transportbanden om producten van de achterzijde van de machine naar de voorzijde te transporteren. “One-stop-shopping ontzorgt onze klanten: alles bij één partij is wel zo handig en duidelijk.”

Bewerk zelf samples

Bij VG Machines in het Belgische Kuurne worden de testbewerkingen voor klanten verzorgd. Summa Surface organiseert daarnaast regelmatig huisshows in het zuiden van Nederland. “Benelux-relaties kunnen dan hun samples laten bewerken en kennismaken met de mogelijkheden van het VG-assortiment.”

Bekijk een video van de TS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven