Nieuws
Swedish Steel Prize 2017 (foto: steelprize.com)

De Swedish Steel Prize 2017 wordt binnenkort weer uitgereikt. Dit keer zoeken de vier finalisten met hun innovatieve ontwerpconcepten de grenzen van de mogelijkheden op van het gebruik van hogesterktestaal. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Stockholm op 11 mei.

“Dit jaar is een record aantal van 102 aanvragen uit 32 verschillende landen ingezonden. De hoge kwaliteit van de aanvragen toont aan dat deze prijs een belangrijke rol speelt bij het stimuleren en aanmoedigen van de industrie in haar zoektocht naar nieuwe en innovatieve toepassingen van high performance ​​hogesterktestaal”, zegt Eva Petursson, voorzitter van de Swedish Steel Prize jury en hoofd van strategisch R&D bij SSAB.

De vier finalisten zijn:

Mijnbouwvoertuig Fermel, Zuid-Afrika (foto’s: SSAB)

Mijnbouwvoertuig Fermel, Zuid-Afrika
Fermel heeft een unieke reeks van multipurpose voertuigen ontwikkeld voor veilig vervoer in de mijnen. De voertuigen voldoen aan nieuwe, strengere wetgeving inzake de veiligheid en zijn bedoeld om de standaard voertuigen die momenteel worden gebruikt, te vervangen. Optimalisering van het ontwerp van het gehele voertuig, met inbegrip van de carrosserie, zorgt voor uitzonderlijke prestaties wat betreft persoonlijke veiligheid, hoger laadvermogen, behendigheid, het voorkomen van schade, betrouwbaarheid en levensduur. Al deze voordelen worden bereikt door gebruik van geavanceerde hogesterkte- en slijtvaste staalsoorten.

Kiruna Wagon, dumper wagon, Zweden.

Kiruna Wagon, dumper wagon, Zweden
Kiruna Wagon heeft een innovatieve zogenoemde dumper wagon ontwikkeld voor langeafstandsvervoer per spoor waarmee efficiënt mineralen kunnen worden gelost. Het gebruik van geavanceerde hogesterkte- en slijtvast staal maakt het mogelijk om lichtgewicht wagons te combineren met een stationaire Helix terminal voor on-the-fly roterend lossen. Met zijn bijna dubbel zo hoge loscapaciteit is het systeem superieur aan alle conventionele oplossingen. Het systeem lost bovendien veel problemen op in correlatie met kleverige aggregaten. Het terminalsysteem is erg kosteneffectief, zowel wat betreft de investering als bij het gebruik.

Wabash National, bescherming tegen aanrijding vanaf de achterkant, USA.

Wabash National, bescherming tegen staartaanrijdingen, USA
Wabash National heeft een nieuw systeem bedacht om vrachtwagens en opleggers te beschermen tegen (kop-)staart-aanrijdingen. Het geoptimaliseerde ontwerp maakt gebruik van hogesterkte constructiestaal dat een uitgebreid aantal testen heeft doorstaan. Het materiaal vertoont superieure prestaties om mensen te beschermen wanneer een botsing plaatsheeft. Het gepatenteerde systeem zorgt voor een uitstekende energie-absorptie, minimale schade aan het zware voertuig en is zeer kosteneffectief qua productie en assemblage.

JMG Cranes, elektrische Pick & Carry kraan, Italië.

JMG Cranes, elektrische Pick & Carry kraan, Italië
JMG Cranes heeft een unieke, zeer compacte kraan met een uitgebreide hoeveelheid toepassingen ontwikkeld. Het lean design gecombineerd met elektrische aandrijving en een uitstekende wendbaarheid maken het gebruik zowel binnen als buiten mogelijk. De kraan heeft een groot hefvermogen. De high performance-gewichtsverhouding is verkregen door een geoptimaliseerde hefboomstructuur waarbij ultrahogesterkte staalsoorten worden gebruikt. Bovendien zorgen verwijderbare steunpilaren en het contragewicht voor een efficiënt vervoer over de weg.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven