'Fijn lassen? Juist voor vrouwen' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Fijn lassen? Juist voor vrouwen’

(Foto: Da Vinci College)

Jacqueline van der Heijden heeft gewerkt in een beroep dat van oudsher als mannenbaan wordt gezien, namelijk lasser. Zij pleit voor meer vrouwen in de sector. “Dat fijne lassen, dat handwerk, daar zijn vrouwen vaak een stuk beter in.”

Van der Heijden (42) raakte al op jonge leeftijd verslingerd aan het lassen. Ze was een jaar of tien toen ze met haar vader naar een open dag van scheepsbouwer Royal IHC ging.

“Ik zag mannen aan het werk aan de romp van zo’n schip. Ik werd er direct verliefd op: lassen”, zegt ze in De Gelderlander.

Voor nauwkeurig werk

Vrouwen zijn nog sterk in de minderheid in typisch technische beroepen. Toch zullen vrouwen er steeds ‘gewoner’ worden, zeker nu de vraag naar vakkrachten steeds groter wordt.

Lassen is daarbij nauwkeurig werk. Het zetten van een lasnaad vereist controle, inzicht in het werk en kennis van de materialen waarmee gewerkt wordt.

Het is juist die nauwkeurigheid, waarom Arjan van Es graag zou zien dat meer vrouwen zich melden. 

Toch gebeurt dat nog veel te weinig, stelt de domeinleider metaaltechniek bij Da Vinci College in Dordrecht.

Enige vrouw

Aan de kwalificatiewedstrijd Lassen van het Nederlands kampioenschap Skills Heroes deed Van der Heijden als enige vrouw mee.

Zij werd vierde in die kwalificatiewedstrijd, die werd gehouden in het Technisch Opleiding Centrum (TOC) van scheepsbouwer Royal IHC.

Van der Heijden is inmiddels niet meer actief als lasser. Ze heeft doorgeleerd om verder te komen. “Je hebt namelijk ook heel veel doorgroeimogelijkheden.” Ze is nu quality manager bij Royal IHC.

Eigen bedrijfsschool Royal IHC

Het Technisch Opleiding Centrum (TOC) is de eigen bedrijfsschool van Royal IHC, waarin de scheepsbouwer uit Kinderdijk samen met Da Vinci College, 5 opleidingen aanbiedt.

De mbo-studenten leren bij Royal IHC de vaardigheden in de praktijk en krijgen na hun opleiding direct een baan bij de scheepsbouwer.

Skills the Finals 

De finales van Skills Heroes wordt in Utrecht gehouden op 31 maart en 1 april tijdens beroepenevenement Skills the Finals.

“Waarom meer vrouwen zouden moeten lassen?”, aldus Van der Heijden. “Het is gewoon heel leuk.” 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven