Fiberlasersnijden met 12 kW • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fiberlasersnijden met 12 kW

De ByStar Fiber van 12 kilowatt: hogere snelheid en een uitgebreid snijspectrum (foto: Bystronic).

Bystronic introduceert de ByStar Fiber met een laser van 12 kW en de nieuwe functie ‘BeamShaper. De nieuw vormgegeven snijkop biedt een constante snijkwaliteit tot een plaatdikte van 30 mm. De fiberlaser heeft volgens het bedrijf een hogere snelheid en een uitgebreid snijspectrum.

In de strijd om snijorders moeten plaatwerkers snel, flexibel en kostenefficiënt produceren, stelt Bystronic. De beste prijs per snijdeel en korte levertijden zijn bepalend voor een goede benutting van de productiecapaciteit.

Hogere productiviteit

Een lasersnijsysteem en de bijbehorende specifieke componenten moeten hierbij hoge bewerkingssnelheden, een betrouwbaar snijproces en lage onderhoudskosten weten te realiseren. Wie zich zo kan positioneren, haalt orders binnen en verhoogt stapsgewijs zijn productiviteit, stelt Bystronic.

Om plaatwerkers in de steeds grotere concurrentiestrijd optimaal te ondersteunen, voert Bystronic het vermogensniveau van vezellasersnijden, op met de lancering van de ByStar Fiber van 12 kilowatt. Deze staat voor nauwkeurige Bystronic-technologie, een stabiel lasersnijproces tot op het hoogste vermogensniveau en een breed toepassingsgebied.

Snijsnelheid met gemiddeld 20% omhoog

“De technologische sprong van de huidige 3 tot 10 kW naar het nieuwe level van 12 kW is gigantisch.” De snijsnelheden op de ByStar Fiber nemen door de 12-kilowatt-laser met gemiddeld 20% toe (bij lasersnijden met stikstof) ten opzichte van de huidige 10-kilowatt-laserbron. Dat verhoogt de productiviteit bij plaatdiktes van 3 tot 30 mm.

“Dit laservermogen is interessant voor bedrijven die in materiaaldiktes vanaf 3 millimeter een hogere snijsnelheid willen realiseren om zo hun productie per tijdseenheid te verhogen”, aldus Stefan Sanson, productmanager Laser Cutting bij Bystronic. “Het resultaat is Zwitserse kwaliteit tegen lagere kosten per stuk.”

Nieuw snijkopontwerp

Voor een stabiel snijproces en een constante hoge kwaliteit van de snijdelen is de snijkop essentieel. Dit geldt nog meer bij een toegenomen laservermogen waarbij het snijmateriaal nauwkeurig en bedrijfszeker bewerkt moet worden. Daarvoor heeft Bystronic de snijkop van de ByStar Fiber verder doorontwikkeld.

Door het slankere ontwerp van de snijkop neemt de bedrijfszekerheid tijdens het snijproces toe, aldus Bystronic.

Het bedrijf heeft hierbij het aantal verschillende constructiedelen teruggebracht en belangrijke functies binnen in de snijkop geïntegreerd.

Onderhouds- en bedrijfskosten dalen

“Dit vermindert het risico op botsingen met uitstekende snijdelen. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe ontwerp er ook voor dat de onderhouds- en bedrijfskosten dalen, omdat de toegepaste techniek beter tegen verontreiniging met bijvoorbeeld snijstof beschermd is.”

“Daarnaast garandeert de optimale koeling in de snijkop nauwkeurige snijprestaties, met name tijdens het langdurig snijden met een hoog laservermogen. Bystronic beschermt hiermee lenzen en snijmondstukken tegen een te hoge thermische belasting.”

BeamShaper: hoge snijkwaliteit

Bystronic biedt ook de nieuwe functie ‘BeamShaper’. Daarmee kunnen stalen platen met een dikte van maximaal 30 mm kwalitatief hoogwaardig gesneden worden.

Deze functie kan al bij de aankoop van een nieuwe ByStar Fiber van 12 kilowatt gekozen worden of later aangebracht worden. BeamShaper zorgt voor een ideale aanpassing van de vorm van de laserstraal aan grotere plaatdiktes en een wisselende plaatkwaliteit. Bij een dikte van 20 tot 30 mm neemt hierdoor de kwaliteit van de snijranden toe en gaat de snijsnelheid met maximaal 20% omhoog.

Optimale materiaalstroom

Om bij de hoge snelheden tijdens het lasersnijden verzekerd te zijn van een optimale materiaalstroom, heeft Bystronic voor de ByStar Fiber een keur aan automatiseringsoplossingen in huis. Tot het aanbod behoren be- en ontlaadsystemen, sorteeroplossingen en afzonderlijk configureerbare voorraadsystemen. Naar gelang de bestaande productiefaciliteiten en de beschikbare ruimte wordt zo een geautomatiseerd lasersnijproces gecreëerd dat naadloos geïntegreerd is.

ByTrans Cross is de nieuwste be- en ontlaadoplossing in het assortiment van Bystronic. De automatisering kan helemaal naar wens afgestemd worden op de verschillende orders en productiecycli bij het lasersnijden. Er zijn uiteenlopende toepassingsscenario’s mogelijk.

Ingebouwd of standalone

Als automatiseringsbrug kan ByTrans Cross ingebouwd worden tussen de lasersnij-installatie en de materiaalvoorraad om de materiaalstroom aan te sturen. ByTrans Cross kan ook gebruikt worden als standaloneoplossing. Het basismodel van ByTrans Cross heeft twee laadwagens, die bij standalonegebruik als materiaalvoorraad dienen.

ByTrans Cross wordt in combinatie met sorteeroplossing BySort nog veelzijdiger bij het afruimen. Hiermee krijgt de gebruiker de mogelijkheid bewerkte onderdelen gesorteerd af te voeren naar een hieraan gekoppelde opslaglocatie of naar extra ontlaadplaatsen naast de lasersnij-installatie.

Positie exact bepaald

Dit laatste is bijvoorbeeld ideaal voor de bewerking van grote series waarbij afzonderlijke snijdelen op basis van afzonderlijke orders gesorteerd moeten worden, zegt het bedrijf.

“Een groot voordeel van BySort is hierbij dat elk deel telkens weer exact op een bepaalde plek opgeslagen wordt. Deze taak kan vooral bij grote snijdelen maar moeilijk met de hand uitgevoerd worden. De uiterst nauwkeurig op een pallet geplaatste delen kunnen bij handmatige en geautomatiseerde follow-up-processen eenvoudiger bewerkt worden, omdat hun positie exact bepaald is.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven