Fanuc robot ondersteunt bij Biezepol CNC-draaimachine (met film) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fanuc robot ondersteunt bij Biezepol CNC-draaimachine (met film)

Zowel de positionering van de robot als de bijzondere opbouw van de portaalconstructie waaraan hij is bevestigd, vormen voor Biezepol Metaalbewerking uit Heerjansdam precies de gevraagde oplossing. De robot M-710iB/T, geleverd door Gibas Numeriek uit Weesp, verzorgt volledig manloos het be- en ontladen van de Mazak CNC draaimachine waardoor de productieoutput inmiddels is verdubbeld.

Traditioneel kende Biezepol Metaalbewerking ook de ‘heilige’ drie-eenheid: machine, product en medewerker. Zeker in het geval van de wat kleinere series wijkt het bedrijf hier ook niet vanaf. Omdat sommige producten echter in steeds grotere aantallen geproduceerd moeten worden, leek de stap naar automatiseren een logische. Eén zo’n product betreft een onderdeel van een trillingsdemper voor de scheepvaart. Dit onderdeel komt als halffabrikaat binnen in de vorm van een gietstuk dat op een Mazak CNC-draaimachine met aangedreven gereedschappen en subspindel uiteindelijk in- en uitwendig wordt nagedraaid en voorzien van de nodige boringen. Een aantal machines van Biezepol was al uitgevoerd met een geïntegreerde robot, maar deze draaimachine is uiteindelijk voorzien van een externe robot die zich boven de machine beweegt op een portaalconstructie: de M-710iB/T van Fanuc. Het grote voordeel van deze opstelling is een belangrijke ruimtebesparing aangezien de robot zich verder niet op de werkvloer bevindt. Een ander voordeel betreft het feit dat uitbreidingen in de toekomst relatief eenvoudig zijn door te voeren. De Fanuc robot is een zes-assige servo-elektrisch aangedreven robot waarvan de borstelloze servomotoren een minimum aan onderhoud vragen. De robot is specifiek ontwikkeld voor het be- en ontladen van onderdelen of materialen en is in hoogte op een rail gemonteerd. De grijper kan tot maximaal 45 kg hanteren bij een herhaalnauwkeurigheid van ± 0,15 mm.  Bij Biezepol wordt de robot ingezet om maximaal 75 gietstukken per keer automatisch in de CNC-draaimachine te plaatsen en het bewerkte product te verwijderen.

Binnenkort in de machine-serie in Metaal Magazine meer informatie over deze automatiseringsoplossing van Biezepol.

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven