Nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

Tijdens de zesde editie van de Factories of the Future Awards in Zaventem ontvingen Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele de titel Factory of the Future.

Audi Brussels, Kautex Textron Benelux, Total en Vandemoortele zijn in Vlaanderen de nieuwe Fabrieken van de Toekomst. In 6 jaar tijd is de selecte kopgroep toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven, die hier recent meer dan een 1,7 miljard euro investeerden.

Tijdens de zesde editie van de Factories of the Future Awards in Zaventem ontvingen Audi Brussels uit Vorst, Kautex Textron Benelux uit Tessenderlo, Total uit Evergem en Vandemoortele uit Izegem de titel van Factory of the Future.

“Die productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze tot de internationale top behoren”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen.

Audi Brussels

In 2018 brak in de Audi Brussels fabriek een nieuw tijdperk aan met de productie van de Audi e-tron. Om de productie van de e-tron, een geëlektrificeerde SUV uit de hogere klasse, met een puur elektrische aandrijving mogelijk te maken, moest de fabriek volledig worden omgebouwd.

Deze ombouw werd binnen een tijdsbestek van twee jaar uitgevoerd. In dezelfde periode werd een volledig nieuwe batterijassemblage in gebruik genomen, de eerste binnen de Audi Groep. “We zijn zeer blij dat deze inspanningen zijn erkent door experten van Agoria en dat de fabriek de titel “Factory of the Future” heeft gekregen.” zegt Volker Germann, de CEO van Audi Brussels.

Het bedrijf stemt de productie- en logistieke processen strategisch af op toekomstige vereisten. De focus ligt op mensen. Ze worden daarbij op een efficiënte manier door hulpsystemen ondersteund, ook systemen met nieuwe vormen van mens-machine-interactie. Deze ondersteunende systemen, verhogen de procesbetrouwbaarheid en ergonomie op de werkplek.

Kautex Textron Benelux

Kautex Textron Benelux produceert brandstoftanks voor diverse automerken. De fabriek is net als de automobielindustrie voortdurend in beweging.

Nieuwe productietechnieken, het gebruik van machinedata en het zichzelf continu heruitvinden zorgen ervoor dat Kautex Tessenderlo competitief blijft in zijn segment. Mens en robot gaan er hand in hand.

Total Ertvelde

Total Ertvelde heeft de productieprocessen in de afgelopen jaren steeds verder geoptimaliseerd. De controlekamer is het operationele hart van de productie.

Het bedrijf investeerde in een SMB, een blender met debietmeters die grote batches kan produceren, om zo capaciteit vrij te maken op de conventionele blenders, in een extra losplaats en in additieftanks die direct op de mengkuipen aangesloten zijn.

Het  laden van verpakte goederen werd geoptimaliseerd met automated guided vehicles (AGV’s) en doorrolstellingen. Bij dit alles staat de veiligheid van de medewerkers centraal.

Vandemoortele

Vandemoortele is een voedingsbedrijf dat is uitgegroeid tot een Europese marktleider in de 2 business lines: ‘bakkerijproducten’ en ‘margarines, culinaire oliën en vetten’.

De fabriek in Izegem produceert margarines en frituurvetten zowel voor de professionele gebruiker als voor de retailers. Daarnaast brengt het ook een aantal consumentenmerken op de markt waarvan Vitelma en Fama de meest bekende zijn, naast het “Vandemoortele” merk voor frituurolies en mayonaise.   

Bedrijfsbezoeken

Agoria en onderzoekscentrum Sirris reiken al zes jaar samen de prijzen uit, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders’ Food.

Fabrieken van de Toekomst moeten volgens Agoria investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Vanaf april 2020 plannen Agoria en Sirris een reeks bedrijfsbezoeken bij de Fabrieken van de Toekomst. De aanpak en de transformatie-experten van de bedrijven staan telkens centraal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven