Ga naar hoofdinhoud

Extrusie met spreidtechnologie en krimpringen

De extrusiematrijzen worden vervaardigd uit volmetaal, waarbij soms bij grote kernen bijna de helft moet worden weggefreesd (foto’s: Marian Oosterink)

Adex in Venlo richt zich als specialist volledig op ontwerp en fabricage van extrusiematrijzen voor de aluminiumindustrie, in een opmerkelijk brede diameterrange van 70 mm tot maar liefst 1.100 mm. Tot de bijzondere vaardigheden daarbij behoort het maken van spreidmatrijzen en het aanbrengen van krimpringen.

Het principe van extruderen is op zich niet al te moeilijk uit te leggen: je perst een plastisch gemaakt materiaal door een matrijsvorm, koelt het af en snijdt of zaagt het op de vereiste lengte. Voor aluminium profielen is dat niet wezenlijk anders. Voorverwarmde billets (430-510 ºC) worden op een pers door een eveneens voorverwarmde matrijs met het gewenste profiel geperst. Bij het maken van de matrijzen daarvoor komt heel wat kennis en kunde om de hoek kijken, zowel qua ontwerp als productie. Dat wordt gaandeweg duidelijk wanneer business development manager Joep Timmermans wat dieper ingaat op de details van het extrusieproces en op de eisen waaraan de matrijzen moeten voldoen.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven