Exposanten TechniShow positief over 2016 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Exposanten TechniShow positief over 2016

Meer exposanten, meer vierkante meters én meer buitenlandse exposanten vinden hun weg naar de TechniShow 2016. Op de foto een Wafios buigmachine tijdens de TechniShow 2014 (foto: Tim Wentink)

Met hun innovatieve technologieën, leggen de exposanten op de TechniShow 2016 een basis waarop de parels van de Nederlandse maakindustrie hun succes verder kunnen uitbouwen. Zowel de technologieleveranciers als hun klanten zijn positief over 2016. Er wordt weer breed geïnvesteerd. Sommige maakbedrijven worden echter afgeremd door beperkte financieringsmogelijkheden.

De aanmeldingen voor de TechniShow 2016 lopen al vanaf de start vóór op die van twee jaar geleden. Ruim 400 exposanten doen half maart mee aan de jubileumeditie van de TechniShow (15-18 maart, Jaarbeurs Utrecht), die 65 jaar geleden voor het eerst plaatsvond. Méér exposanten, méér vierkante meters én méér buitenlandse exposanten. En hoewel het slechts 5% meer buitenlandse partijen zijn, vindt Chantal Baas, directeur van branchevereniging FPT-VIMAG, dit wel een positief teken. “Ze zijn geïnteresseerd in wat er in de Benelux gebeurt. Ze zien de meerwaarde van de TechniShow én de Nederlandse markt.”

Robuustere markt

Chantal Baas denkt dat de omstandigheden op dit punt anders zijn dan bij de vorige editie. De exposanten op de TechniShow 2014 gingen toen heel positief het jaar in; vastberaden de positieve flow waarin de markt verkeerde, vast te houden. “We dachten met zijn allen: de crisis is voorbij. We wilden optimistisch zijn en waren het daardoor misschien net iets teveel.” De praktijk na de beurs was anders. 2014 ontwikkelde zich uiteindelijk tot een redelijk jaar. “Niet slecht, maar niet wat we er van gehoopt hadden.”

Nu liggen de kaarten er anders bij. De omstandigheden zijn robuuster. Sinds 2015 trekt de markt in de breedte aan. Ook kleinere bedrijven investeren weer. Zeker de eerste helft van 2015 waren goede maanden voor zowel de machineverkopen, de handel in gereedschappen en de andere segmenten uit het brede portfolio van FPT-VIMAG.

Financieringsklem

De groei zou zelfs hoger kunnen uitvallen, als niet menig investeringsplan strandt op een gebrek aan financieringsmogelijkheden. Financiering van machine-aankopen, automatiseringssystemen of andere technologische innovaties waar de maakindustrie het van moet hebben, is nog steeds een pijnpunt, hoort Chantal Baas in de markt. De Nederlandse maakindustrie heeft nog steeds beperkte toegang tot kredietfaciliteiten. Met name jonge ondernemingen, die nog geen track record kunnen laten zien, hebben daar last van. Lees meer in originele persbericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven