Hankamp Gears doet mee aan EU-project Sophia om cobots en exoskeletten in te zetten en te testen. Dit in het kader van EU-project Sophia. Cobots en exoskeletten kunnen werknemers helpen bij hun werk en hen productiever maken. Maar dan moeten ze wel daadwerkelijk ondersteunen. Dat meldt Metaal Magazine in de nieuwste uitgave die vrijdag 25 september uitkomt.
“Onze medewerkers hebben weleens klachten aan ellebogen, polsen, onderrug en schouders. Ze raken minder gemotiveerd, werken minder efficiënt en kunnen minder aan”, zegt Hankamp-eigenaar Frederik Tönis.

“Cobots en exoskeletten kunnen vooral worden ingezet voor til- en repeterend werk”, zegt hij. “Het werk wordt minder fysiek en eentonig. De werknemer wordt fysiek ontlast en krijgt in kortere tijd meer voor elkaar. Hij of zij krijgt bovendien meer inzicht in de werkzaamheden in de fabriek.”
‘Competitiever met China’
Ook na het werk heeft het effect. “Een werkneemster vertelde me dat ze ’s avonds meer energie heeft om naar de sportschool te gaan. De werknemers blijven gezond en vitaal tot aan hun pensioen. We zullen sneller kunnen assembleren, zodat we competitiever met China zijn. Onze omzet groeit.”
Het metaalbedrijf uit Enschede produceert tandwielen en aandrijfcomponenten en assembleert onder meer tandwielkasten. Er werken in totaal zestig medewerkers.
Flexibele cobots

Hankamp Gears past graag exoskeletten toe, maar heeft ook behoefte aan flexibele cobots die snel te programmeren zijn. Er worden bij het bedrijf vooral kleinere series van 5, 10 tot 100 stuks geproduceerd.
“We willen de cobots in synergie met de houding van de medewerkers laten werken”, zegt Bram Vanderborght. professor Robotica aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en tevens core lab manager bij Flanders Make.
“De objecten worden dus zo aangereikt dat je altijd in een ergonomische houding blijft. De cobot geeft het stuk op zo’n manier aan dat de medewerker altijd rechtopstaand kan werken. Zo wordt voorkomen dat werknemers voorover moeten buigen om zware lasten te tillen.”
Lichte exoskeletten
Hankamp Gears heeft ook behoefte aan lichte exoskeletten, waar werkstukken van ongeveer 15 kilo mee zijn op te pakken. “Ze zijn nu nog vaak zwaar en beperken de bewegingsvrijheid”, zegt Tönis.
“Het is belangrijk dat exoskeletten en cobots voorzien in draagcomfort en de drager ook daadwerkelijk ontlasten door ze werkzaamheden echt uit handen te nemen of die het werk helpen verlichten.”
Het draagcomfort en het uiterlijke aspect zijn volgens hem zelfs bepalend voor het gebruik ervan. “Medewerkers vinden de exoskeletten niet sexy genoeg”, aldus Tönis.
“Toch zou het ooit verplicht moeten worden om te dragen, zodat medewerkers hun spieren beschermen. Oorbescherming is immers ook verplicht.”
Project Sophia
Hankamp Gears is een van de deelnemers aan internationaal EU-onderzoeksproject ‘Socio-physical Interaction Skills for Cooperative Human-Robot Systems in Agile Production’ (Sophia), dat kortgeleden is gestart.
Met een Europese steun van 6,5 miljoen euro worden de komende 4 jaar de nieuwste generatie ergonomische robots ontwikkeld, om te zorgen voor gezondere werkplekken met minder arbeidsuitval. Daarnaast moet het project zorgen voor productievere bedrijven.
Lees meer over het project, de deelnemers, op welke manier Hankamp Gears hierin meedoet en dat de mens centraal staat in Metaal Magazine nummer 6.

Bekijk video
Inzet cobot bij Hankamp Gears:
Metaal Magazine
Bekijk Metaal Magazine nummer 6 (september 2020) (premium)