Evolent koppelt Fastems en Quaser tot compacte bewerkingscel (met film) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Evolent koppelt Fastems en Quaser tot compacte bewerkingscel (met film)

Tijdens de Techni-Show 2006 te Utrecht heeft Evolent Machines uit Amsterdam een verticaal bewerkingsmachine van het merk Quaser gekoppeld een Fastems robotsysteem.  Evolent wil met deze opstelling demonstreren dat het mogelijk is om verschillende typen producten, met verschillende seriegroottes, tóch flexibel en geautomatiseerd te produceren in één cel. Kortom, een cel optimaal toegesneden op de Nederlandse productiemogelijkheden.

Het Fastems RPC 20 robotsysteem was in Utrecht gekoppeld aan een Quaser MV154PL  (met Heidenhain iTNC530 CNC-besturing, een Fanuc-besturing is echter ook leverbaar).  De Quaser werd door Evolent in Utrecht aangeprezen als ”Sterk, Compact en Gunstig Geprijsd”. Dit karakterisering kan echter ook gelden voor de gehele cel: Evolent heeft duidelijk gekozen voor een compact systeem dat met een scherpe prijs aangeboden kan worden. Het robotsysteem maakt gebruik van zes kleine pallets die  met  een pneumatisch nulpuntspansysteem worden gewisseld. Op de pallets kunnen diverse kleine smeed- en gietprodukten worden opgespannen. Dankzij het nulpuntspansysteem zijn de werkstukken, na het opspannen, steeds voor de machinebesturing in een bekende positie. Met dit systeem wil Evolent Machines een antwoord geven op de steeds groter wordende vraag naar flexibele en onbemande productiemogelijkheden: het is mogelijk om met een diversiteit aan producten een seriematige productie onbemand te laten lopen. Enkele technische gegevens van de Quaser MV 154 PL/12 zijn:  X x Y x Z bedraagt 1020 mm x 500 mm x 500 mm,  toerental maximaal 12000 omwentelingen per minuut,  vermogen 17 kW en koppel 108 Nm. De robot Fastems RPC 20(foto) heeft zes pallets met de afmeting van 200 mm x 400 mm x 20 mm. De maximale belasting van de robotarm is 20 kg (werkstuk inclusief pallet en grijper).

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven