Etteplan heeft een modulair machineplatform (Etteplan Indigo) ontwikkeld. Dit mede om de wereldwijde doorbraak van fotonica te versnellen en het R&D-proces eenvoudiger te maken. De machine kan een breed scala aan micro-optische elementen assembleren doordat zowel de hardware als software modulair zijn opgezet.
De slimme oplossing is door het engineeringbedrijf vanuit de regio Eindhoven ontwikkeld. Met behulp van een modulair machineplatform is razendsnelle assemblage van optische elementen met uiterste nauwkeurigheid mogelijk. Met de nieuwste innovatie kunnen met name prototypes van fotonica producten nu veel sneller geproduceerd worden, meldt het bedrijf.
Fotonica is een opkomende technologie waarbij in plaats van elektronen, fotonen (lichtgolven) gebruikt worden in onder andere chips of het transporteren van data. Deze techniek is energiezuiniger en sneller. Daarom wordt er wereldwijd ook flink in geïnvesteerd.
Meer toepassingen, maar doorbraak blijft nog uit
Het aantal toepassingen groeit sterk. Zo wordt bijvoorbeeld al gebruik gemaakt van fotonica in datacentra en bij LiDAR.
De grote doorbraak laat echter nog op zich wachten. Een van de uitdagingen waar bedrijven wereldwijd mee worstelen is het snel kunnen produceren van verschillende soorten prototypes.
Normaal gesproken kost het vaak dagen om de instellingen van een machine, voor het maken van deze onderdelen, aan te passen voor de assemblage van het ene prototype naar een ander prototype.
Een van de voorbeelden die de nieuwe machine nu snel kan, is het uitlijnen en verbinden van glasvezels met een chip. De innovatieve software is eenvoudig in gebruik en stelt de operator/bedrijven in staat om zelf snel de programmering te maken en aan te passen.
Omsteltijd drastisch verkort
De omsteltijd die nodig is om een ander product te kunnen maken, is daarmee drastisch verkort. De assemblagekosten zijn daarmee verlaagd en dus uiteindelijk de kostprijs van fotonische toepassingen.
Binnen Europa wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling rondom fotonica. Zo werkt Etteplan binnen het Ultrapho-project samen met Graphenea, Black Semiconductor en AMO. Hierbij wordt veel kennis opgedaan om de fotonica producten van de toekomst te kunnen maken.
Binnen dit project wordt onder meer een photodetector van grafeen ontwikkeld. Deze is geschikt om in de toekomst de exponentieel groeiende datastromen aan te kunnen. Deze producten worden op het machine-platform van Etteplan geassembleerd.
Automation & robotics-oplossingen
Etteplan is gespecialiseerd in engineering, software en geïntegreerde oplossingen en technische documentatie.
Met meer dan 4.000 professionals in Finland, Zweden, Nederland, Duitsland, Polen, Denemarken en China levert Etteplan onder andere uitgebreide automation & robotics-oplossingen voor machines, fabrieken en productielijnen.
Het bedrijf is in Finland beursgenoteerd en heeft voor het merendeel grote toonaangevende producenten in de hightech als klant.
Etteplan stelt productieprestaties te maximaliseren in termen van efficiëntie en kwaliteit en te ondersteunen bij de industriële transformatie.