Estec haalt de zon naar Nederland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Estec haalt de zon naar Nederland

De Japanse Mercury Magnetospheric Orbiter gaat de planeet Mercurius bezoeken. Daar krijgt de satelliet te maken met tien keer meer energie van de zon dan in een baan rond de aarde. Om deze extreme verhitting te simuleren is de satelliet getest in de Large Space Simulator van Estec in Noordwijk

Voor het testen moest de simulatie van de zonnekracht worden opgevoerd met een factor tien. Een logische oplossing leek het vervangen van de negentien hoogrendement 25 kW lampen voor nog krachtiger exemplaren. Deze lampen bleken echter niet aan de  kwaliteitseisen van ESA te voldoen. De wetenschappers zochten de oplossing vervolgens in de grote spiegel die het gesimuleerde zonlicht weerkaatst in de LSS. Deze spiegel met een diameter van zeven meter is opgebouwd uit 121 zeshoeken. Hij weerkaatst een lichtbundel van zes meter doorsnee. Het testteam rekende uit dat ze de benodigde intensiteit kon bereiken met een hollere spiegel. De lichtbundel werd geconcentreerd tot een diameter van 2,7 m.

 

Mercury-MMO width =

 Het Thermische Test Model van de Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) is eind vorig jaar aangekomen bij Estec. De satelliet is ontworpen om mee te liften op ESA’s BepiColombo satelliet. MMO draait vijftien keer per minuut om zijn as. Hij heeft een glanzende bekleding die hem beschermt tegen de hitte. Rond Mercurius kan de temperatuur oplopen tot 450 graden Celsius.

 

Lasers

Om maximale precisie te bereiken, zijn lasers gebruikt om de spiegels te oriënteren. Het instellen van de spiegels duurde enkele weken. Door de spiegels te bewegen werd het licht, dat eerst parallel werd weerkaatst, nu gebundeld. Door deze aanpassing ontvingen de muren van de LSS nog meer hitte. Om de hoge hitte te verwerken is een extra mantel geïnstalleerd waar zes keer meer vloeibare stikstof doorheen stroomt dan normaa. Om de kamermuren op 190 graden Celsius te houden is vijfduizend liter vloeibare stikstof per uur nodig. 

 

De video hieronder laat het testen zien:

 

 

Infrarode camera’s

Infrarode camera’s werden ingezet voor het meten van de temperatuur van een afstand. De camera’s werden gemonteerd in een vacuümverpakking om ze te beschermen tegen de intense hitte. De MMO werd getest in twee opstellingen. In de eerste opstelling werd de satelliet draaiende gehouden, net als tijdens zijn vlucht. Voor de tweede serie tests bewoog de satelliet niet. Dit simuleerde de reis van MMO naar Mercurius aan boord van BepiColombo. De andere BepiColombo modules worden later dit jaar bij Estec getest.

 

De video hieronder geeft meer informatie over de missie naar Mercurius:

 

 

(bron: ESA Portal)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven