ESEF Awards tonen innovatiekracht • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ESEF Awards tonen innovatiekracht

Producten die niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en die slim geproduceerd kunnen worden. Dat kenmerkt de acht nominaties voor de ESEF Awards 2014. “Deze onderscheiding is in Nederland uniek omdat we als jury niet alleen naar de buitenkant kijken, maar ook of de techniek verbeterd is, of het slim geassembleerd kan worden en of het eenvoudig te bedienen is. In een goed product komen al deze zaken samen”, zegt juryvoorzitter professor Arthur Eger van TU Twente.

Arthur Eger, hoogleraar product ontwerp aan de Universiteit Twente, bestempelt de ESEF Awards als een krachtige tegenhanger van de Nederlandse Designprijzen, waar vooral naar esthetiek en grensverleggende vormgeving wordt gekeken. “Door de brede expertise van de jury van de ESEF Awards, kunnen we de inzendingen ook op functionaliteit en maakbaarheid beoordelen. Juist deze brede beoordeling van de inzendingen maakt awards zo waardevol.” Ook dit keer heeft de jury de 16 inzendingen beoordeeld gelet op aspecten als originaliteit, innovatief karakter, toepasbaarheid, marktpotentie en in hoeverre een inzending een probleem oplost. Van de 16 inzendingen zijn er acht genomineerd voor de drie awards. De winnaars worden aan het eind van de eerste dag van ESEF 2014, dinsdag 11 maart, bekendgemaakt. Zie ook de video hieronder:


 

Engineering & design
Ook dit jaar hebben veel ontwerpbureaus meegedaan. Daarmee zet de trend van twee jaar geleden door. “Je merkt dat design belangrijker wordt bij industriële producten”, merkt professor Eger op over de inzendingen in deze categorie. “Een goed design wekt vertrouwen; straalt uit dat er aandacht aan het product is besteed.” Tegelijkertijd zijn de inzendingen in de categorie Engineering & Design goede voorbeelden van slimme engineering. In deze categorie zijn twee inzendingen genomineerd: de Flamcovent Clean Smart van MMID en de Oxyvap koelingsinstallatie van People Creating Value. 

De Flamcovent Clean Smart is een nieuwe generatie lucht- en vuilafscheiders voor CV-installaties in de utiliteitsbouw. De jury roemt vooral het feit dat gezuiverd wordt zonder de waterstroom te onderbreken en de eenvoudige manier om afgescheiden vuil te verwijderen. 

De Oxyvap is een compact, stil en energiezuinig koelsysteem voor gebouwkoeling. Engineering en design gaan hier heel goed samen, bijvoorbeeld in de toepassing van vacuümgevormde EPS schuimdelen voor de behuizing. Hiermee kun je namelijk een goede isolatiewaarde bereiken. De video hieronder toont o.a. de jurybijeenkomst van de Esef-jury

 


Innovatieve materiaaltoepassingen
In de categorie Innovatieve materiaaltoepassingen heeft de jury drie inzendingen genomineerd. Deze inzendingen zijn schoolvoorbeelden hoe je door materialen op een innovatieve manier toe te passen tot baanbrekende innovaties komt. “We hebben vooral naar echt verrassende toepassingen gezocht”, zegt Eger hierover. De drie genomineerde inzendingen zijn het slijtvast nulpunt spansysteem (Hi-CAPS – Hi-tech Ceramic Accurate Positioning System) van Ceratec Technical Ceramics; de BALIQ coating voor microtools van Oerlikon Balzers Coating Benelux en de Composiet zichtbekisting van Poly Products.
Ceratec Technical Ceramics past, aldus de jury, het juiste materiaal op de juiste plek toe, namelijk keramische kogels in keramische v-groeven waardoor uiteindelijk vervuiling tijdens het plaatsen van het spansysteem wordt weggedrukt. Dit spansysteem heeft volgens de jury een grotere potentie dan alleen eigen gebruik, waarvoor Ceratec Technical Ceramics het ontwikkeld heeft.
De BALIQ coating van Oerlikon Balzers Coating Benelux geeft microfreesgereedschappen een gladder oppervlak, met als resultaat een hogere bewerkingsnauwkeurigheid en langere standtijd. Daarmee boort het bedrijf volgens de jury een hoog marktpotentieel aan in de fijnmechanische industrie.
Poly Products tenslotte past vezel versterkte kunststofplaten op een zodanige manier toe dat bij het plaatsen van betonbekisting voor een nieuwe brug de stremming van de vaarweg tot een minimum beperkt blijft en milieubelasting geminimaliseerd wordt. Een slim alternatief voor houten bekistingen, aldus de jury.

Innovatieve ketensamenwerking
Dit is geen gemakkelijke categorie voor de jury, zegt professor Eger. “We hebben met name gekeken naar wat de ketensamenwerking toevoegt aan de normale samenwerking die je al tussen uitbesteder en toeleverancier hebt.” Genomineerd zijn de Clay locking solutions van We Are Perspective; het ‘Plantenmelk’ systeem van Nevat en ketenintegratie standaard in ERP, ingezonden door MKG Nederland.
Clay is een contactloos deurtoegangssysteem dat een cloudgebaseerd software platform combineert met hoge kwaliteit en design hardware en eenvoudige montage. De samenwerking tussen alle partners heeft niet alleen tot een innovatief en mooi product geleid, maar ook tot een korte (8 maanden) ontwikkeltijd, schrijft de jury hierover.
De Nevat laat met het Plantenmelk systeem zien een veel actievere rol als vereniging van toeleveranciers te gaan spelen. Nevat heeft partijen van toeleveranciers en wetenschappers tot en met financiers en eindgebruikers bijeen gebracht om de ElectroHydroDynamic Atomization technologie van de TU Delft te vercommercialiseren. Het project is een treffend voorbeeld van een samenwerking met een duidelijke rolverdeling tussen wetenschappelijk onderwijs, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven.
De inzending van MKG Nederland is een ERP-systeem voor metaalbedrijven dat digitale gegevensuitwisseling tussen ERP-systemen in de productieketen vergemakkelijkt. De jury roemt onder andere de bereikbaarheid van deze oplossing gezien vanuit de investeringskosten en het feit dat MKG Nederland dit ERP-systeem heeft ontwikkeld vanuit de visie dat ketenintegratie belangrijk en noodzakelijk is om de concurrentiepositie van het MKB metaalbedrijf te versterken.

De uitreiking van de ESEF Awards gebeurt op dinsdag 11 maart. De genomineerde producten zijn tijdens ESEF te zien op de stands van de exposanten en op het demoterras in hal 3.

Combiticket NS
ESEF 2014 vindt plaats van 11 tot en met 14 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Toegang is gratis, na voorregistratie via www.esef.nl. Bij deze registratie wordt tevens de mogelijkheid geboden om een NS-combiticket te bestellen. Hiermee reis je vanaf elk station in Nederland voor 19 euro naar de Jaarbeurs in Utrecht, inclusief beurstoegang. Net als voorgaande keren vinden gelijktijdig ESEF en Techni-Show plaats. Bezoekers kunnen beide beurzen met één toegangsbewijs bezoeken. ESEF is de vakbeurs op het gebied van toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering. Techni-Show is de grootste vakbeurs voor industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen, kunststoffen, toebehoren en hulpmiddelen binnen de Benelux. Meer informatie over Techni-Show 2014 is te vinden via www.technishow.nl. Meer informatie over ESEF is te vinden via www.esef.nl. Volg beide beurzen ook via Twitter #ts14 of #esef14.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven