Ga naar hoofdinhoud

Ertec zet frezen onder de douche

De zogeheten ‘Mediumverteiler’ die Rob Rebel van Ertec tijdens de TIV 2010 in Hardenberg presenteerde is een nieuw koelsmeersysteem voor freesbewerkingen. Met zestien sproeiers staat het freesgereedschap als het ware onder de douche. Het resultaat is een efficiënte smering en koeling tijdens het verspanen.

De ‘Mediumverteiler’ die Ertec toonde tijdens de beurs in Hardenberg is ontwikkeld door Merz Werkzeugmaschinen in Schramberg (D). Het is een hulpstuk om met name tijdens hogesnelheidsfreesbewerkingen (HSC) slanke freesgereedschappen efficiënt te kunnen koelen met olie, minimaalsmering of lucht. Om de frees heen komt een huls met de zestien uitstroomopeningen. Bijzonder is dat huls en krimphouder één geheel vormen en tegelijkertijd gewisseld worden van en naar het gereedschapmagazijn.

 

Mediumverteiler merz ertec tiv

De componenten van de ‘Mediumverteiler’, links de krimhouder waarin de frees komt, in het midden de huls die om de krimphouder komt en daarmee één geheel vormt en rechts de grijper. Over een M-functie van de besturing wordt de lucht-, olie- of emulsiestroom ingeschakeld (foto’s: Merz/Reinold Tomberg)

 

Slank

Dat de ‘Mediumverteiler’ efficiënt kan koelen komt dankzij de slanke vorm die aangepast is aan de houder en het gereedschap. De frees is als het ware steeds omhuld door een cilinder met het koel- of smeermedium. Dankzij de zestien spuitopeningen wordt de snijkant altijd bereikt, ook bij diepe bewerkingen tot 10D.   Lees meer in het bijgevoegde persbericht:

 

 10-6 mediumverdeler.

 

Ertec tiv merz mediumverdeler koelen en smeren frezen

Huls en houder samengebouwd. Op de hoofdspil komt een adapter omhouder en huls op te nemen. Het wisselen van ‘gewone’ gereedschappen blijft mogelijk. De beide video’s tonen de mediumverdeler in actie:

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven