Ergonomie gereedschap zelf beoordelen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Ergonomie gereedschap zelf beoordelen

Met een methode van Atlas Copco Tools kan men de ergonomische kwaliteit van handgereedschap (power tools) met aanwezige hulpmiddelen beoordelen en vergelijken. Werkgevers kunnen zo relatief snel vaststellen, of actie nodig is en of de voorheen geldende grenswaarden aangehouden worden.

Bij de keuze van handbediende gereedschappen speelt de ergonomie een belangrijke rol. Sinds maart 2007 geldt in Duitsland de geluids- en trillingen arbeidsverordening. Deze definieert voor trillingen een op een achturige werkdag genormeerde waarde van  2,5 m/s2, daarboven moet de werkgever in actie komen; waarden boven 5 m/s2 zijn niet toelaatbaar.

 

Bij werken met handgereedschappen is aandacht voor ergonomie nodig

Als medewerkers met machines moeten werken, waarmee ze de toegestane waarden voor trillingen overschrijden, dreigen doorbloedingsstoringen te ontstaan (foto’s: Atlas Copco)

 

Beoordelingsmethode 

Atlas Copco Tools heeft een hanteerbare methode te ontwikkeld, om de ergonomie van handbediende power tools te beoordelen. De auteurs van deze methode hebben een uniform beoordelingsschema met ergonomiefactoren ontworpen, dat geschikt is voor alle handgereedschappen, ongeacht het merk en onafhankelijk van de soort van aandrijving  (elektrisch of pneumatisch). Met dit schema kunnen zowel verschillende soorten moeraanzetters en boormachines worden beoordeeld, maar ook slijpmachines, klink- en hakhamers. Ook randvoorwaarden zoals het geslacht van de gebruiker worden in ogenschouw genomen, omdat bijvoorbeeld de maximale toegestane grijpkracht of de gemiddelde handgrootte van vrouwen en mannen verschillen.

 

Lees meer in het bijgevoegde artikel van Atlas Copco:

 

pdf bestand  Ergonomie_NL

  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven