ERBA koppelt communicatie fabrieken digitaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

ERBA koppelt communicatie fabrieken digitaal

Het ‘nesten’ van producten op een plaat (nieuw of een restplaat) gebeurt volautomatisch, vooral gedurende de nachturen, maar wordt nog wel door het deskundige oog van een ervaren medewerker gecontroleerd (foto’s: Frank Senteur)

Ook binnen onze metaalindustrie beginnen fenomenen als Industrie 4.0 en het Internet of Things (IoT) steeds zichtbaarder te worden. Neem ERBA Plaatbewerking in Veenendaal, waarvan het ERP-systeem inmiddels bijna volledig is geïntegreerd met dat van zusterbedrijf Euro Equipment in Rotterdam. Daarnaast zijn er automatische digitale koppelingen met systemen van staal- en machineleveranciers en hebben bepaalde klanten via een inlogcode direct toegang tot het ordersysteem van ERBA. Communicatie speelt zich steeds meer ‘achter de schermen af’ en dit is volgens directeur Erwin van Soest nog maar het begin van de digitale revolutie die zich bij ERBA voltrekt.

“Dat wij nu al zo ver zijn op het gebied van automatisering, noem het Industrie 4.0, komt mede omdat we een relatief jonge organisatie zijn,” benadrukt van Soest. “Onze medewerkers zijn opgegroeid met computers en smartphones en pikken de digitale ontwikkelingen snel op. Je moet daar natuurlijk ook voor open staan, want anders wordt het lastig. Bij ERBA werken we nu met 24 en bij Euro Equipment met 10 mensen. Dat is toch best wel snel gegaan in de tien jaar die we nu zelfstandig bezig zijn. We zijn nu met een grote ‘softwareslag’ bezig om de ERP-systemen van ERBA en Euro Equipment te koppelen. Waar we naartoe willen is dat we straks één orderinvoersysteem hebben en dat het systeem op basis van actuele beschikbaarheid zelf bepaalt in welke vestiging de order geproduceerd wordt. Daarmee kunnen we het logistieke traject optimaliseren bij zo kort mogelijke leveringstijden. Sinds 2011 maken we ook gebruik van het 3D-tekenpakket Solid Works, dat we niet alleen voor onze eigen productoptimalisatie gebruiken, maar waarmee we ook klanten tegemoet komen die hun engineering geheel of gedeeltelijk uit handen willen geven. Wij weten wat we hebben staan aan productiemiddelen en het scheelt enorm als je daar al in het ontwerpproces van een nieuw product rekening mee houdt.”

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven