Engel spuitgieten aan Industrie 4.0 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Engel spuitgieten aan Industrie 4.0

Engel demonstreert op Plast Eurasia 2018 het samenspel tussen spuitgietmachines, automatisering en Industrie 4.0. De Oostenrijkse spuitgietmachine-fabrikant toont er hoe dit samenspel de efficiëntie, prestatie en kwaliteit tegen gunstige kosten en op duurzame manier kan combineren. 

Live op locatie is de productie te zien van geavanceerde medische onderdelen op een trekstangloze e-victory en grote automotive-onderdelen op een duo-spuitgietmachine, evenals de nieuwe inject 4.0-producten voor slimme digitalisering en netwerkvorming van spuitgietprocessen.

Minimale footprint

De geïntegreerde, compacte productiecellen minimaliseren de systeemvoetafdruk en vergroten de productiviteit van het gebied, vooral van belang voor de cleanroom.

Engel heeft de rvs buisverdeler verder ontwikkeld voor de holle ruimte specifieke behandeling van kleine spuitgietonderdelen, zodat het bedieningssysteem nu volledig binnen het veiligheidshek van de spuitgietmachine past. Op de beurs wordt deze compacte oplossing gedemonstreerd met als voorbeeld de productie van naaldhouders voor 1 ml veiligheidsspuiten.

De precisiedelen worden vervaardigd van polystyreen op een Engel e-victory 170/80 spuitgietmachine voorzien van een gietvorm met 16 matrijsholten van het Zwitserse Fostag Formenbau. Ze worden uit de matrijs gehaald door een Engel viper 12 (lineaire robot) en overgedragen aan het distributiesysteem. Om de traceerbaarheid van de batch tot in de individuele matrijsholte te garanderen, worden de filigraindelen verpakt in holtespecifieke zakken. Hiervoor worden de 16 zakken in een wagen gehangen die zich direct onder de pijpverdeler bevindt. Afzonderlijke opnamen kunnen worden gemaakt voor kwaliteitscontroledoeleinden.

Automatische uitwisseling

Om een ​​volledig geautomatiseerde cleanroom-operatie te garanderen, worden achter elkaar twee wagens afgewisseld met een buffersysteem dat de automatische uitwisseling tijdens de lopende productie mogelijk maakt. Alle randapparatuur hiervoor is geïntegreerd in de CC300-regeleenheid van de spuitgietmachine. Dankzij de gedeelde gegevensopslag kan de CC300 de bewegingen van de machine en de robot precies met elkaar coördineren, voor een optimale efficiëntie. Bovendien zijn de robotbanen bijzonder kort vanwege de spanstaafloze klemeenheid van de e-victory-machine. Beide factoren dragen bij aan de korte cyclustijden van zes seconden in deze toepassing.

Engel heeft de pijpverdeler en de zakverpakkingswagens ontworpen als vaste eenheden, zodat de machine ook flexibel kan worden gebruikt voor andere producten. Deze kunnen eenvoudig heen en weer worden bewogen, zodat de spuitgietmatrijs volledig toegankelijk is. Alle componenten die in contact komen met het product in de buisverdeler zijn gemaakt van rvs. Dit zorgt ervoor een ​​lage deeltjesbelasting in de cleanroom te kunnen garanderen.

Intelligente ondersteuning

Met een shotgewicht van slechts 0,08 g en variërende wanddikten, vereisen de filigrainnaaldhouders uiterst nauwkeurige procescontrole. Omdat schommelingen in het smeltvolume onmiddellijk zullen leiden tot afkeur, gebruikt Engel de iQ-software voor gewichtscontrole bij Plast Eurasia. Het assistentiesysteem uit het inject 4.0-programma van Engel analyseert het drukprofiel tijdens het injectieproces realtime en vergelijkt de gemeten waarden met een referentiecyclus. Voor elke opname worden het injectieprofiel, het omschakelpunt en het houddrukprofiel automatisch aangepast aan de huidige omstandigheden. Het geïnjecteerde smeltvolume wordt tijdens de gehele productieactiviteit consistent gehouden. Op deze manier worden afkeuringen proactief voorkomen.

Ecodrive als standaardfuctie

Met hun nieuwe injectie-eenheden en dankzij ecodrive als standaardfunctie, bereiken de spuitgietmachines met dubbele platen in de Engel duo-reeks een nog grotere efficiëntie en precisie. Engel presenteert dit bij Plast Eurasia, in hal 12, stand 1212A-1213.  De beurs wordt van 5 tot 8 december in het Turkse Istanbul gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven