Energie winnen uit metaalpoeder • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Energie winnen uit metaalpoeder

Bij Metalot in Budel-Dorplein start na de zomer een industriële toepassing om energie te winnen uit metaalpoeder dat wordt verbrand. Het demonstratieproject, mede aangejaagd door de TU Eindhoven, krijgt voor de ontwikkeling een miljoen euro van de provincie Brabant.

De TU/e werkt al enkele jaren aan de techniek die energie wint uit de verbranding van metaalpoeder. De vrijgekomen warmte kan dienen voor stoomproductie in industrie, als alternatief voor kolen in kolencentrales en als brandstof voor vrachtauto’s en schepen.

Het verbrandingsproduct, roestpoeder, wordt opgevangen en kan met behulp van duurzame energie weer omgezet worden tot metaalpoeder. Daarmee wordt het metaal een duurzame, circulaire energiedrager.

Team Solid, een team van TU/e-studenten heeft in 2018 een kleinschalig demonstratiemodel gemaakt dat in staat was om ijzerpoeder te verbranden, stoom te produceren en elektriciteit op te wekken.

‘Potentie aantonen’

“Inmiddels is de techniek het lab ontstegen, en vraagt het om grootschalig model om de potentie ervan aan te tonen”, zegt Philip de Goey, decaan Werktuigbouwkunde aan de TU/e en voorzitter Metalot3C.

Dit vormt een belangrijke stap in de opschaling naar een concrete toepassing van metaalpoeder als energiebron voor kolencentrales. Het onderzoeksteam zal de installatie de komende twee jaar testen.

De steun van de provincie komt naast de bijdragen vanuit het bedrijfsleven. De totale begroting van het project is ongeveer 2,4 miljoen euro, waarvan de helft in cash is bijgedragen, de rest in uren en materialen door de bedrijven.

Eerste onderzoeksprogramma

Het ‘Metal Power’ demonstratiesysteem is het eerste onderzoeksprogramma voor metaal- en energie-innovatie dat zich op de Metalot campus in Budel-Dorplein zal vestigen. De campus wordt een bundeling van innovatie, onderzoek, ondernemerschap en onderwijs op het gebied van energie en metalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven