Energie besparen door slim frezen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Energie besparen door slim frezen

Een sneller afgewerkt werkstuk zorgt voor een lager energieverbruik. Slimme freesstrategieën kunnen het aantal asbewegingen fors reduceren, zodat men energie en tijd spaart bij het frezen. Ook andere ingrepen zorgen voor meer efficiëntie en minder verbruik. Aldus Sirris.

Energiebesparing is vandaag een belangrijk thema in de verspanende industrie. Een team van de universiteit in Hannover heeft het energieverbruik van twee machines in kaart gebracht. De eerste in productieomstandigheden, de tweede in een laboratoriumomgeving. Wat hierbij vooral opviel, was dat tweederde van alle energie gebruikt wordt door zaken die niet echt waarde creëren in de verspaning. Denk aan energieverbruik van de persluchtinstallatie en voor afzuiging van de olienevel.

 

Vijfassig frezen op bewerkingscentrum

Zeker bij vijfassig verspanen, hier op een bewerkingscentrum van Hedelius tijdens de EMO,  kan het efficiënter positioneren tot een flinke energiebesparing leiden (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Efficiëntere freesbanen

Een mogelijkheid om energie te besparen is het CAM-programma naar efficiëntere freesbanen te laten zoeken.  In het onderzoek kon de totaal afgelegde afstand met 79% gereduceerd worden. Zelfs in de Y-as kwam men tot een vermindering van de afgelegde afstand van bijna 25%. 

 

Koelen en klemmen

Nog meer energie besparen vergt nieuwe oplossingen voor bijvoorbeeld het koelen en klemmen van assen. De universiteit van Hannover heeft samen met de firma Hydac een luchtkoeler ontwikkeld voor het koelsmeersysteem van een bewerkingscentrum. Deze toerentalgeregelde luchtkoeler gebruikt slechts 640 W aan energie, wat 70% minder is dan de huidige koeling. Een tweede nieuwe, mogelijke energiebesparende oplossing is de mechanische klemming van de assen. Door ze mechanisch te klemmen bespaart men energie en wordt de stijfheid van de machine verbeterd.

 

Sirris:

De resultaten van dit Duitse onderzoek worden bevestigd in het onderzoeksproject ‘ecologisch en economisch verspanen’ (Eco2-Cut). In dit Europees onderzoeksproject streven Sirris en KU Leuven uit België naar de optimalisatie van het energieverbruik van verschillende verspaningsprocessen. Sirris kan de metaalbranche ondersteunen bij het streven naar energiebesparing.

 

(bron: Sirris, kijk hier voor meer informatie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven