Emag doet Italiaanse overname • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Emag doet Italiaanse overname

Shaving-machine Raso 250 TP (foto: Samputensili).

De Emag Gruppe heeft de Italiaanse bedrijven Samputensili Machine Tools en Samputensili CLC overgenomen. Het gaat om twee Italiaanse vestigingen die sterk zijn in tandwielbewerking, en 87 werknemers. De twee worden onderdeel van het Zuid-Duitse Emag en geïntegreerd in het nieuw opgerichte technologiebedrijf Emag SU Srl.

Op de middellange termijn worden de twee Italiaanse vestigingen ook fysiek samengevoegd in de buurt van Bologna. De nieuwe onderneming mikt op een omzet van 35 miljoen euro (tegen 2025).

Met de overname breidt Emag haar technologisch spectrum doelgericht uit met de tandwielsnijprocessen shaving, gear shaping, tandflankslijpen, alsmede profielslijpen en genererend slijpen.

‘Aanvulling op bestaande aanbod’

Dit vormt volgens Emag een perfecte aanvulling op haar bestaande aanbod op het gebied van tandwielsnijden, dat onder andere het afdraaien van tandwielen, afschuinen en ontbramen omvat. Het Zuid-Duitse machinebouwconcern geeft aan de hele procesketen van zachte tot harde bewerking te beheersen.

Door de overname zullen nieuwe, holistische productieoplossingen mogelijk worden. Dit gaat van het draaien en frezen van een onbewerkt stuk tot het slijpen van eindonderdelen als tandflanken met behulp van samputensili technologie.

‘Klantenbasis uitbreiden’

Met de twee Italiaanse machinebouwbedrijven kan Emag haar klantenbasis uitbreiden, omdat de technologie van hen ook wordt gebruikt bij het produceren van pompen en compressoren, alsook van onderdelen voor windturbines, lucht- en ruimtevaart, scheepsbouw, industriële tandwielkasten en landbouwmachines.

“Door de elektrificatie van de auto-aandrijflijn worden hogere kwaliteitseisen gesteld aan tandwielen op het gebied van mechanische belasting, nauwkeurigheid en geluidsemissie”, verklaart Achim Feinauer, CTO van de Emag Gruppe. “De fijn- en hardbewerking van tandwielen speelt hierbij een doorslaggevende rol.”

‘Ook in andere sectoren’

“Maar parallel hieraan willen wij onze grote proces-knowhow ook meer inbrengen in andere sectoren dan de automobielsector”, geeft hij aan. “Het vormen van een netwerk tussen onze verkoop en de klantindustrieën van Samputensili biedt in dit opzicht een grote kans.”

De tandwielbewerkingstechnologie van Samputensili Machine Tools is overal in de wereld veelgevraagd, stelt Emag, in sectoren als de lucht- en ruimtevaarttechniek, de automobielindustrie, de scheepsbouw en tal van andere industriële sectoren.

‘Uitstekende marktkansen’

Er worden zeer nauwkeurige slijp-, vorm- en schraapmachines gebruikt; slechts enkele bedrijven beheersen dat in deze omvang, stelt Emag. “Om die reden zullen de marktkansen voor Samputensili ook in de toekomst uitstekend zijn. Zeker omdat in de genoemde industrieën technologische veranderingen en wereldwijde concurrentie zal plaatsvinden, die een zeer gespecialiseerde machinebouw vereisen.”

Emag ziet dat veel gebruikers behoefte hebben aan nog efficiëntere productieoplossingen voor een algemene verlaging van de eenheidskosten en een hogere kwaliteit van de onderdelen in het micrometerbereik.

‘Wereldwijde distributie’

Andersom profiteert Samputensili van de wereldwijde aanwezigheid van de Emag Gruppe: het Zuid-Duitse bedrijf neemt de wereldwijde distributie van de machines over. De bestaande verkoop- en dienstverleningsstructuren van Samputensili zullen worden aangevuld en uitgebreid zodat zij goed in het geheel zullen passen.

‘Productienetwerken samenvoegen’

Bovendien worden de productienetwerken samengevoegd. Zo zullen verschillende assemblages en onderdelen van de Samputensili-machines in de toekomst worden vervaardigd in de productievestiging van Emag in het Duitse Zerbst.

De eindassemblage van de machines zal in Noord-Italië blijven. Op die manier zullen veel Samputensili-oplossingen nog sneller en efficiënter worden uitgevoerd, verwacht Emag.

Lees ook:

Emag neemt Scherer over van Chiron (31 juli 2020)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven