EMA Tech mikt op hoogwaardig en complex • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

EMA Tech mikt op hoogwaardig en complex

Martijn van Eijk bij de nieuwe Okuma Multus U4000 : "Betrouwbaarheid van de machine blijft voor ons cruciaal."

Ons land telt vele kleine tot middelgrote toeleveranciers van draai- en freesproducten. Over het algemeen zijn het bedrijven met een combinatie van vakmanschap en een machinepark, waarmee ook veeleisende uitbesteders meer dan tevreden gesteld worden. Om je in dat gezelschap te onderscheiden, moet je iets extra’s uit de kast halen. Dat althans vindt de Noord-Brabantse toeleverancier EMA Tech die de uitdaging aangaat met een langjarige strategie: investeringen in hoogwaardige machines moeten ertoe leiden dat (nog) meer ingezet wordt op de capaciteit om hoogwaardige producten aan met name de machinebouw te leveren. De recente aankoop van een Okuma Multus U4000 multitasking machine past precies in die strategie.

Het machinepark van EMA Tech omvat nu drie draaimachines, twee bewerkingscentra en de nieuwe multitasker, waarbij een opmerkelijke merkentrouw wordt gedemonstreerd. Eigenaar Martijn van Eijk: “In een vorige werkkring kende ik de Okuma-machine als storingsongevoelig en weinig onderhoud vergend. Eigenschappen die wat mij betreft tegen de hogere prijs opwegen. Onze werknemers zijn vertrouwd met het machineconcept en de besturing, dus bij nieuwe investeringen heeft het merk een streepje voor. Toen we vorig jaar een draaimachine zochten die ook freesbewerkingen kon uitvoeren, hebben we overigens ook andere merken bekeken. Ook goede machines, maar dan gaan factoren als de goede relatie met en de service van de importeur, Gelderblom uit Houten, meespelen. En betrouwbaarheid blijft voor ons cruciaal.”

Tandwielen

Voor 80%, schat Van Eijk, onderscheidt EMA Tech zich momenteel niet of nauwelijks van andere toeleveranciers. Dat percentage mag in de toekomst omlaag. “We willen nog meer de richting op van complexer verspaningswerk, waar veel van onze concurrenten die in de eerste plaats op prijs concurreren, minder dol op zijn. Onze kracht zie ik liggen in kleine tot middelgrote producten van uiteenlopende materialen – staal, roestvaststaal, aluminium, kunststof – in seriegrootten van enkelstuks tot ca. honderd. Waarbij we ook een redelijke marge in aanmerking kunnen nemen, en niet tot de laatste cent op prijs geconcurreerd moet worden. Denk aan complex freeswerk of draaiwerk met bijkomende freesbewerkingen. Of speciale assen met een boring en een buitenprofiel en hoge eisen aan de concentriciteit en rechtheid. Binnen dat portfolio ruimen we een speciale plaats in voor tandwielfrezen, een specialisme waar we inmiddels de nodige ervaring mee hebben opgebouwd.”

Capaciteitsuitbreiding

Tot de aanschaf van bijvoorbeeld robots zal tegen de achtergrond van dit streven niet zo gauw worden overgegaan, maar de investering in de Multus U4000 past er precies in. De machine, geschikt voor werkstukken met een diameter tot 500 mm en een lengte tot 1500 mm, breidt de capaciteit van het draaiwerk dat EMA Tech aankan, verder uit. Kenmerkend voor de door EMA Tech gekozen uitvoering zijn verder de hoofd- en overname spil, de volledig vijfassig simultane freesspil (B-as), de hoognauwkeurige C-as, 100 mm doorlaat door de spil en de 70 bar hogedrukkoeling.

Met de machine is al enkele maanden productie gedraaid, de ervaringen zijn goed. Ook met de vervaardiging van tandwielen en aanverwante producten, zoals spline-assen. Van Eijk: “de Multus helpt ons weer een stukje verder om ons te profileren als toeleverancier voor draai- en freeswerk waar anderen hun vingers liever niet aanbranden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven