Elektromotor uit de 3D-printer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Elektromotor uit de 3D-printer

BLDC motor uit 3D-printer. Een elektromotor (rechtsvoor) uit een 3D printer, aangestuurd door een Arduino controller (onder de wirwar van draden).(bron: Instructables.com).

Vroeger was de vraag: “wat kun je afdrukken met een 3D-printer?” Intussen lijkt het omgekeerde het geval: “wat kun je er níet mee maken?” De open source community in het 3D-printen heeft honderdduizenden unieke en innovatieve ontwerpen voort gebracht. Na wapens, arm- en andere protheses en complexe mechanische uurwerken kan aan de lijst een werkende gelijkstroommotor worden toegevoegd.

Websites zoals Shapeways, Thingiverse en Threeding hebben bijgedragen aan een uitgebreide collectie in ontwerpen voor een 3D printer. Vanaf deze sites kunnen ontwerpers een ontwerp op te pakken, te verbeteren en beschikbaar te stellen tot een volgende persoon het oppakt en hetzelfde doet. De open source revolutie in 3D printen heeft geleid tot de ontwikkeling van verbazingwekkende ontwerpideeën. Dankzij een bijdrage op Instructables kan iedereen nu een werkende motor printen. Terwijl de motor in 3D wordt geprint, moet halverwege het ontwerp wel een aantal niet in 3D-geprinte onderdelen worden ingevoegd.

 BLDC motor uit 3D-printer

De uitvinder ontwierp en maakte op een 3D-printer een borstelloze gelijkstroommotor en gebruikte een Arduino controller om de motor aan te sturen. Alle onderdelen van de motor, behalve magneten, magneetspoeldraad en Hall-effect sensoren, werden bedrukt met een MakerBot Replicator 2. Het ontwerp bestaat uit vier afzonderlijke onderdelen: De onderkant en de bovenkant van de behuizing, de rotor en de elektromagneten. Alle onderdelen kunnen op de meeste 3D printers tegelijkertijd worden afgedrukt. Wel moet het printen tijdens het proces worden onderbroken om genoemde componenten in te voegen.

 Samenbouw

De magneten en de Hall-effect sensoren kunnen worden geplaatst door op de juiste plaats een correct gedimensioneerde ruimte in te bouwen. Het ontwerp wordt afgedrukt tot de bovenkant van de ruimte, waarna het printproces wordt onderbroken en het onderdeel wordt geplaatst. Vervolgens wordt het printproces hervat. Eenmaal geprint moeten de stukjes mooi samen passen. De volledige instructies voor het maken van de motor zijn te vinden op Instructables. Het programma dat is geschreven voor de Arduino die wordt gebruikt voor de aansturing is te vinden op GitHub. Enige kennis van ontwerpen en ervaring in algemene machinebouw is nuttig. Mocht u behoefte hebben om het zelf eens te proberen: de ontwerpers vernemen graag uw ervaringen op het 3D Printed DC Motor forum.

(bron: AT Aandrijftechniek)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven