Ga naar hoofdinhoud

Elektrische Brekr wint publieksprijs

De ‘Brekr’, een elektrische brommer, heeft op de Dutch Design Week in Eindhoven de publieksprijs gewonnen. Het brommerontwerp uit Doetinchem krijgt de waardering als ‘Goed Industrieel Ontwerp’. De brommer was ook genomineerd voor een ‘special award voor originaliteit’.

Dat meldt de Gelderlander. De Brekr werd vorige maand in het Achterhoekse Ulft gepresenteerd door Niels Willemsen en Jasper Hagedoorn. Zij hebben de Brekr ontwikkeld met ontwerper Ivo Roos en engineer Daniel ter Braak.

Aluminium frame

De brommer heeft grote wielen en een laag zwaartepunt. Het frame is lichtgewicht en gemaakt van aluminium. Dat maakt hem volgens de bouwers 10 tot 30 kg lichter dan de gemiddelde scooter. Zo wordt de actieradius groter.

Het model heeft ruimte voor uitneembare accu’s. Elke accu heeft een capaciteit van 1,9 kWh waarmee 50 tot 80 km gehaald wordt. 2 accu’s hebben dus een bereik van 100 tot 160 km. De brommer rijdt max. 25 of 45 km/u.

Model B van de Brekr heeft een GPS-module. De app geeft inzicht over gereden ritten, de resterende capaciteit van de accu, de huidige locatie en mogelijk verdachte omstandigheden.

In april op de markt

De Brekr wordt samengesteld uit onderdelen die over de hele wereld worden geproduceerd. Willemsen: “Van de Achterhoek tot China. Maar de Brekr zelf wordt in Nederland geassembleerd, mogelijk in Doetinchem. Die assemblage start in maart volgend jaar.” De brommer wordt volgend jaar april op de markt gebracht.

Vanaf de introductie (vorige maand) kon worden ingetekend op de Brekr. De initiatiefnemers hadden verwacht dat er tegen eind dit jaar 100 belangstellenden zouden zijn. Dat aantal is na een maand al behaald.

Typegoedkeuring

De fabrikanten zijn nog bezig met de voorbereiding voor de typegoedkeuring van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dit moet eind dit jaar rond zijn. Ook het prototype moet nog door de RDW worden gekeurd.

De Brekr haalde in Eindhoven 340 van de 1000 uitgebrachte stemmen.

Lees ook:

Brekr brengt licht in duisternis (16 december 2020)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven