Elektrisch kanten met 1,66 kVA/10 ton • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Elektrisch kanten met 1,66 kVA/10 ton

Als je in Ditzingen (D) met de mensen van Trumpf praat over energieverbruik van plaatverwerkingsmachines, dan krijgen de nieuwe afkantpersen van TruBend Serie 7000 vanzelfsprekend veel aandacht. Deze persen met een elektrische aandrijving zijn vorig najaar tijdens de EuroBlech 2008 in Hannover (D) gepresenteerd.

Opvallend aan deze nieuwe persen is de aandrijving van de bovenbalk: links en rechts drijven twee directdrive-torquemotoren twee spillen aan die de bovenbalk van de afkantpers op en neer bewegen.

 

Elektrisch kanten met 1,66 kVA/10 tonTrumpf levert twee uitvoering elektrische  afkantpersen: de 7018 (foto) en de 7036 met respectievelijk perskrachten van 180 kN (18 ton) en 360 kN (36 ton) (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Het is een bijzondere aandrijving omdat tot nu toe de meeste afkantpersen een hydraulische aandrijving hebben. Er is sprake van een directdrive omdat de schroefspilmotoren als het ware direct om de twee spillen heen zijn gebouwd.

 

Het grote voordeel van een elektrische aandrijving is volgens Trumpf het lagere energieverbruik en de hoge dynamiek van de machine. Het lagere energieverbruik blijkt uit de elektrische aansluitwaarde. Voor de 18-tonner bedraagt deze 5 kVA en voor de 36-tonner 6 kVA. 

 

1,66 kVA/10 ton
Ter vergelijking een 50-tons hydraulische TruBend 5050 heeft een aansluitwaarde van 10 kVA.  Volgens Trumpf is het aantal kVA’s per 10 ton perskracht interessant om het energieverbruik te beoordelen. De hydraulische machine scoort dan 2 kVA/10 ton en de 36-tons elektrisch machine duikt daar onder met.

 

Het dynamische gedrag blijkt o.a. uit de ijlgang van 220 mm/s voor de bovenbalk. De werksnelheid gaat tot maximaal 25 mm/s. De achteraanslag van de machine kan een maximale snelheid bereiken van 1000 mm/s bij een maximale versnelling van 2g. Dit is mede mogelijk dankzij de koolstofvezelversterkte vingers van de achteraanslag.

 

Klein
De 7018 en de 7036 zijn gelet op de grootte kleine afkantpersen: de maximale buiglengte bedraagt respectievelijk 510 mm en 1020 mm. Dit lijkt klein, maar realiseer je wel, aldus Menko Eisma van Trumpf Nederland, dat 40% van de delen die gebogen worden op afkantpersen ”kleiner zijn dan een A4tje”. In Nederland is intussen door Trumpf een eerste elektrische kantpers verkocht.

 

Ergonomie
Bij de ontwikkeling van de afkantpersen van TruBend Serie 7000 is ook veel aandacht gegeven aan ergonomie: de persen zijn zittend te bedienen (met ruimte voor de benen onder de onderbalk) arm- en voetsteunen zijn in hoogte verstelbaar én zwenkbaar, de kijkhoek van het bedieningspaneel is instelbaar, een geprojecteerde laserstraal helpt de operator bij het uitvoeren van de juiste buighandelingen en een LED-verlichting verlicht de werkplek en volgt de achteraanslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven