'Efficiënter productieproces met 360 graden camera' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Efficiënter productieproces met 360 graden camera’

Voor de engineering van schroeftransporteurs gebruikt Van Beek een nieuw hulpmiddel: de 360 graden camera. Omdat schroeftransporteurs maatwerk zijn, vindt het bedrijf het van belang dat de locatie waar de machine komt te staan, duidelijk in kaart is gebracht. Met de 360 graden camera wordt dit inzicht verbeterd en zo het productieproces efficiënt ingericht.

De camera maakt een 360 graden beeld van de locatie. De virtuele omgeving is op een groot computerscherm terug te zien en met de muis of touchscreen is ‘rond te kijken’.

De camera is geen vervanging, meldt het bedrijf, maar een aanvulling voor de engineering. “Het is een tool om uiteindelijk fouten of onwetendheid tijdens het ontwikkeltraject te vermijden”, vertelt Joram van der Heijden, sales engineer bij Van Beek. “Ook zien we details die belangrijk zijn. Zo kunnen we meedenken met onze opdrachtgever.”

Probleemoplossing

Voorheen gebruikte de producent van schroeftransporteurs uit Drunen vooral de klassieke rolmaat en statische foto’s. “De engineer werkt alles uit en houdt rekening met wat hij kan zien op de foto’s”, aldus Van der Heijden. “Dan zie je nog wel eens wat over het hoofd. Je kan een paar hoeken gemist hebben of niet weten wat er zich achter een obstakel bevindt. Daar liepen wij tegenaan.”

Na de verkoop van een schroeftransporteur moeten verschillende medewerkers aan de slag, van engineer tot monteur. Van der Heijden legt uit: “Het is arbeidsintensief om met meerdere collega’s naar locatie te gaan. Het is dus veel praktischer en efficiënter om met zijn allen rondom een computerscherm te zitten en virtueel door de omgeving te ‘lopen’.”

Alternatieven

Ander alternatief is het maken van een 3D scan. Dit is een kostbare techniek waarbij je een laserscan maakt van een omgeving. De scan wordt uiteindelijk omgezet naar een 3D-tekening.  “Deze manier is erg arbeidsintensief, omdat het lang duurt voordat de scan is gemaakt en omgezet naar een 3D-tekening.” De kosten hiervan kunnen in de duizenden euro’s lopen.

Opdrachtgevers verrast

Van Beek geeft aan de camera niet altijd in te zetten. “We gebruiken de camera als de machine verkocht is, de maten van de locatie niet bekend zijn en wij een inmeet-bezoek moeten doen. Deze methode zit dan bij het pakket van aankoop.”

De techniek van de 360 graden camera is volgens het bedrijf bij veel mensen bekend, bijvoorbeeld op Facebook en voor vakantiekiekjes. “Maar opdrachtgevers reageren verrast en laten weten dat zij de camera nog niet eerder toegepast hebben gezien in deze industrie.”

Niet voor metingen

De 360 graden camera kan overigens geen metingen verrichten. Eerder keek Van Beek naar een techniek waarbij maatvoeringen bepaald kunnen worden uit foto’s. “Maar die zijn te onnauwkeurig voor onze doeleinden”, aldus Van der Heijden.

Bekijk voorbeelden van 360 graden foto’s in de werkplaats van Van Beek vanuit verschillende standpunten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven