Efficiënt geheugen voor kwantumcomputer • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Efficiënt geheugen voor kwantumcomputer

Wetenschappers van de TU Delft zijn er samen met Duitse collega’s in geslaagd om individuele fotonen zo te controleren dat een efficiënt geheugen voor kwantumcomputers een stapje dichter bij is gekomen. Een kwantumcomputer is een (toekomstige) superefficiënte computer die werkt op basis van de natuurkundige wetten uit de kwantummechanica.

De onderzoekers, van het Kavli Institute of Nanoscience aan de TU Delft en het Institute for Integrative Nanosciences at the IFW Dresden, wisten de snelheid van individuele lichtdeeltjes (fotonen) te controleren en terug te brengen tot minder dan 4 procent van de lichtsnelheid in vacuüm. Ze doen dit door de fotonen een voor een te leiden door een damp van rubidium-atomen, die precies de goede natuurkundige eigenschappen hebben om de fotonen af te remmen.

 

Kwantumcomputer

Door het drastisch reduceren van de snelheid kunnen de wetenschappers nu individuele fotonen en hun eigenschappen, een tijdje gecontroleerd ‘vasthouden’. Dat tijdelijke opslaan van informatie is een eerste stap naar de creatie van een kwantumgeheugen op basis van fotonen.Een kwantumgeheugen heeft eenzelfde functie als een ‘gewoon’ computergeheugen maar werkt op basis van de natuurkundige wetten uit de kwantummechanica.

 

Veilig

Het werken met enkele fotonen in dit soort kwantumtoepassingen heeft grote voordelen. De meeste informatie wordt tegenwoordig immers verzonden via fotonen (in optische vezels). Bovendien kunnen individuele fotonen kwantuminformatie over zeer grote afstanden verzenden op een 100 procent veilige en niet te kraken manier. De fotonen worden gegenereerd en uitgezonden door zogenaamde quantum dots. Omdat ze uit bekend halfgeleidermateriaal materiaal zijn opgebouwd, kunnen ze gemakkelijk worden geïntegreerd in moderne elektronica.

 

(bron: TU Delft) 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven