Eerste Halter TurnStacker BIG 70 voor Coronam • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste Halter TurnStacker BIG 70 voor Coronam

Mechanische Industrie Coronam in Zaandam zocht voor de zwaardere werkstukken een oplossing om meer onbemande spindeluren te kunnen draaien. Het werd een Halter TurnStacker BIG 70; de eerste van dit nieuwe type robotlader van Halter CNC Automation. Het beladen vanaf stapelstations in de Halter zorgt voor extra flexibiliteit.

Coronam bewerkt een brede range aan producten: van 4 mm rond tot 1000 mm rond. Series variëren van 10 tot 500 stuks. “Een enkele keer 1500 stuks, maar meestal veel minder”, zegt technisch directeur Ronald Engel.

Omdat Coronam behalve voor de machinebouw- en foodindustrie ook veel voor petro-, olie- en gasindustrie verspaant, komen er – zeker bij de zwaardere werkstukken – regelmatig materialen als Hasteloy, Inconel en Duplex op de machine.

Meer onbemand draaien

Juist voor die zwaardere werkstukken ging het bedrijf op zoek naar een oplossing om meer onbemand te kunnen draaien.

Halter CNC Automation toonde op de EMO van 2019 voor het eerst de TurnStacker BIG 70. Dit beladingssysteem is ontwikkeld voor bedrijven die het CNC-draaien van zwaardere stukken willen automatiseren en die flexibiliteit hebben door korte omsteltijden.  

Eén werkstuk van 50 kg of 2 van 25 kg

Afhankelijk van het werkstukgewicht kan de robot één werkstuk van 50 kg handlen of twee van 25 kg. In dit laatste geval neemt de grijper het ruwe materiaal al mee als het bewerkte product wordt uitgenomen.

Coronam koos tevens voor de optie palletbelading. De operator kiest tussen beladen vanaf het stapelstation (waarop de producten tot 300 mm rond gestapeld worden) of vanaf een kunststof pallet met rasterplaat (formaat Europallet). Deze pallet heeft dankzij het geïntegreerde nulpuntspansysteem een vaste plek voor de machine. Hierdoor is het programmeren net zo gemakkelijk als bij het stapelstation.

Nóg flexibeler

“Door de palletbelading zijn we nog flexibeler”, legt Engel uit. “Afhankelijk van de vorm en hoogte van het werkstuk kunnen we op een pallet meer producten kwijt. Tot ongeveer een meter hoog kunnen we stapelen.” De rasterplaat is zelf te ontwerpen op basis van de productafmetingen. Op het standaard stapelstation kunnen werkstukken tot maximaal 600 mm hoog worden gestapeld.

Minder zwaar werk

In de praktijk zorgt de Turnstacker BIG niet alleen voor meer onbemande productieuren. Het beladingssysteem maakt bovendien het werk voor de operators minder zwaar. De robot spant de zware werkstukken sneller op dan de operator, omdat die vaak de kraan moet gebruiken. “En de robot maakt geen fouten”, aldus Engel.

 ”We moeten in het voortraject wel alles goed regelen.” In de opstelling met palletbelading, wordt de Halter TurnStacker BIG 70 aan een zijde afgeschermd met een hek. “Anders reageert de sensor van de robot op de operator als hij bij zijn bedieningspaneel wil om een volgende klus voor te bereiden”, legt Engel uit.

5 à 6 uur onbemand

In de machinefabriek in Zaandam staat de Halter TurnStacker BIG 70 aan een Okuma Macturn 550 CNC draaibank. “Afhankelijk van het product en de bewerkingen kunnen we een uurtje of 5 à 6 onbemand door”, zegt de productiemanager over de eerste ervaringen met het nieuwe beladingssysteem.

Coronam zet de robotcel zowel overdag als ’s nachts in. Overdag bedient één operator meerdere geautomatiseerde machines, waaronder een Mazak Integrex i300H die beladen wordt door een Halter Universal 35 systeem.

“Die hadden we alvast laten plaatsen om aan het systeem te wennen, terwijl de grote unit gebouwd werd”, aldus Engel. Deze compacte robotcel beviel zo goed, dat Coronam ook deze heeft gekocht.

Wisselen tussen machines

Coronam wil het nieuwe automatische beladingssysteem niet alleen aan de Okuma draaibank inzetten, maar ook aan de nieuwe Doosan Puma V8300M. Zodra deze CNC-draaibank voorzien is van een automatische deur en een robotinterface, wordt in de vloer een nulpuntspansysteem voor de pallet aangebracht en kan de TurnStacker BIG 70 met een vorkheftruck of kraan van de ene naar de andere machine verplaatst worden. “Afhankelijk van waar we het robotwerk voor hebben.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven