Eerste diploma’s Sprint CNC-opleiding • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste diploma’s Sprint CNC-opleiding

Begin juli werden in Hengelo de eerste diploma’s uitgereikt voor de “Sprint”-opleiding Allround verspaner CNC van Stodt Toekomsttechniek. Deze nieuwe eenjarige opleiding op niveau 3 van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) speelt in op de behoefte van de metaal- en de kunststofindustrie aan korte opleidingstrajecten om mensen snel professioneel inzetbaar te maken.

Daarnaast werden diploma’s uitgereikt aan de tweede lichting van de tweejarige BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie. Met beide opleidingen helpt Stodt mee tekorten aan technisch geschoold personeel te voorkomen die de opleving van de Nederlandse maakindustrie in kiem zouden kunnen smoren.

 

Stodt Sprint CNC opleidingAlle geslaagden Sprint BBL 3 en BBL 4 ontvingen onlangs hun diploma’s (foto: Stodt)

 

Stodt Toekomsttechniek ontwikkelde van de opleiding Allround verspaner CNC een Sprint-versie, waarmee deelnemers in één jaar hun diploma kunnen halen. Centraal in de opleiding staan vier projecttaken; in totaal moeten deelnemers zo’n 25-30 producten programmeren, op productiemachines maken en met moderne gereedschappen meten.

 

Daarnaast ging Stodt twee jaar geleden op BBL 4 niveau van start met het opleiden van de CNC productietechnologen die bedrijven nodig hebben om te kunnen investeren in automatisering en robotisering van hun productie. Zij beheersen moderne productietechnieken (op basis van Lean Manufacturing, 24/7 productie, multitask bewerkingscentra, automatische belading van productiecellen, enzovoort) en hebben kennis van programmeren, meten, organiseren en plannen, gereedschappen en materialen.

 

Opleidingsbehoefte

Adjunct-directeur André Swart en docent Henk Beldman van Stodt verzorgden begin juli in Hengelo de uitreiking. Liefst negen deelnemers aan de BBL 3 Sprint-opleiding mochten hun diploma in ontvangst nemen en zes deelnemers van de tweede BBL 4 lichting ontvingen het diploma. Diverse deelnemers van de twee opleidingen behaalden ook nog andere certificaten. Het tekent de grote opleidingsbehoefte bij werknemers en werkgevers.

 

De deelnemers kwamen van de Noordoost-Nederlandse bedrijven Brinks Metaalbewerking in Vriezenveen, Landes Precisie Verspaantechniek in Emmen, VRM in Apeldoorn en AFMI Verspanende Industrie, Enerpac en Norma UPS in Hengelo. Een van hen stapte tijdens de cursus over naar Tecnovia Inaxxion in het Groningse Foxhol. Zijn nieuwe werkgever was aangenaam verrast over de inhoud van de BBL 4 opleiding, die goed past bij de vergaand geautomatiseerde productie in het bedrijf.

 

Hoog niveau

De nieuwe opleidingen sluiten aan bij actuele tendensen in de industrie, verklaart Hubert de Haas, de begin dit jaar aangetreden directeur van Stodt Toekomsttechniek, het succes. Er is behoefte aan kort en snel opleiden. “Veel jongeren, maar ook ouderen, hebben geen zin om jaren in de schoolbanken te zitten.” Daarbij is er vooral behoefte aan hoogwaardig opgeleide mensen. “Het grote probleem nu is: er zijn haast geen mensen. Na de crisis maken bedrijven versneld de slag naar productieautomatisering. De BBL 4 opleiding past daar prima in. Natuurlijk heb je nog wel mensen nodig, maar minder, bijvoorbeeld één productietechnoloog in plaats van meerdere operators.”

 

De Haas heeft al van verschillende kanten bevestigd gekregen dat de nieuwe opleiding van hoog niveau is. “Dit mag je gerust als 4+ betitelen.” Vooral de grotere bedrijven zijn bezig met de verbetertrajecten waarin mensen van dit niveau tot hun recht komen, maar ze kunnen ook voor kleinere bedrijven interessant zijn, stelt de Stodt -directeur. “Daar heb je vaak een directeur-grootaandeelhouder met een technische achtergrond. Een productietechnoloog uit onze opleiding, met een mix van technologie en bedrijfsvoering, kan daar bijvoorbeeld de functie van bedrijfsleider gaan vervullen.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven