Eerste Auto-Cell oplossing bij GMZ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste Auto-Cell oplossing bij GMZ

Onlangs besloot GMZ Precision in Schaijk te investeren in een nieuwe productiecel die is gebaseerd op het concept voor flexibele 24/7 automatisering dat is ontwikkeld door Auto-Cell. GMZ-directeur Ton van den Broek: “Manloos produceren moet ons de kracht geven om de prijsconcurrentie uit het oosten te pareren.”

De economische crisis kan fungeren als voedingsbodem voor initiatieven die metaalbewerkend Nederland een nieuwe toekomst geven. Zo kwamen in 2009 uit de doorstart van fijnmechanisch bedrijf Lumito en Gereedschapmakerij Zuid het nieuwe bedrijf GMZ Precision voort. “Door de prijsdruk uit Oost-Europa en landen als China en Maleisië is voor bedrijven hier de levertijd als item overgebleven,” legt Ton van den Broek uit. Daar liggen nu onze kansen. Als je op hoog niveau, met een goede digitale omgeving, in twee weken je producten kunt maken en leveren, dan heb je weer een eigen markt gecreëerd.”

 

Auto-Cell bij GMZ Precision

Auto-Cell combineert flexibiliteit en manarm produceren en maakt flexibele 24/7 productieautomatisering voor series van 5 tot 50 stuks mogelijk (foto’s: Auto-Cell)

 

Het concept van Auto-Cell in Nunspeet beperkt zich niet tot het plaatsen van nieuwe machines of robots voor de belading van bestaande machines. De hele organisatie om een geautomatiseerde productiecel moet optimaal worden ingericht. Op grond van de productmix bij GMZ werd besloten een flexibele 24/7 automatische cel aan te schaffen met daarin de Toyoda UG550 5-assige freesmachine met geïntegreerde Tailmaker. Dankzij deze gepatenteerde innovatie kan het ruwe materiaal zonder pallet, voorbewerking en -instelling worden aangeboden.

 

Werkvoorbereiding

Vosteq Innovations uit Nunspeet ging, vanuit zijn kennis van integraal innoveren, aan de slag met het voorbereiden van de hele organisatie van GMZ op de nieuwe werkwijze. Directeur Projecten Willem Lenselink van Vosteq licht toe: “We zijn begonnen productievoorbereiding naar voren te trekken in het proces, zodat er nu offline wordt geprogrammeerd: met Hypermill CAM voor de nieuwe 5-assige machine en met het eenvoudiger Vector CAM voor de andere machines, om zo de hele fabriek in het nieuwe stramien van offline-programmering te trekken. Voorts worden gereedschappen vooringesteld en wordt voor het opspannen van de werkstukken met een nulpuntsysteem gewerkt, zodat ook dit eenvoudig – ‘click & go’ – offline kan gebeuren. En we gaan vooraf in de CAM-omgeving het bewerkingsproces simuleren, om de problemen er al vroegtijdig uit te kunnen halen.”

 

 Auto-Cell bij GMZ

GMZ directeur Ton van den Broek (links) samen met  Auto-Cell directer Jan van der Linden

 

Veel proto’s

Deze aanpak is des te meer nodig, aldus Van der Linden, omdat productie tegenwoordig tot wel 50% of meer bestaat uit nieuwe producten die voor het eerst geprogrammeerd zijn. “Als je die op de cel door elkaar heen wilt organiseren, vaak in kleine series en met een relatief korte cyclustijd in een flexibele planning, dan heb je daar de handen vol aan. Vandaar dat we een gestandaardiseerde werkmethode hebben ontwikkeld.” Bij GMZ wordt die stapsgewijs in de complete productie ingevoerd. Directeur Ton van den Broek is overtuigd van nut en noodzaak van deze vorm van verandermanagement. “De begeleiding alleen al was een eye-opener en ook wel confronterend voor mijzelf.”

 

Showcase

Als essentiële ingrediënten voor het concept van Auto-Cell, dat als systeemintegrator en turnkey-leverancier opereert, noemt Jan van der Linden het integrale kennisnetwerk, de IT, innovatie en het werkend opleveren uit één hand. De eerste verkoop aan GMZ kende een lange aanloop. Belangstelling was er al te over, maar de crisis zette een rem op de investeringsbereidheid. Nu GMZ, mede met ondersteuning van OP Zuid (Stimulus) en MKB Innovatiekrediet (Brainport), over de dam is, volgen er waarschijnlijk meer, meldt Van der Linden. “Voor Auto-Cell is dit een zeer belangrijke stap. Dit wordt een showcase voor potentiële klanten. We zijn met meer bedrijven bijna zover.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven