Eerste ABB IRB2600 robot in Nederland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste ABB IRB2600 robot in Nederland

Vanaf juni 2011 zal er op de Universiteit Twente in het laserlab een nieuwe robot van ABB met draai-kantel manipulator beschikbaar zijn voor onderzoek en toepassingen op het gebied van laserlassen en lasercladden. Deze nieuwe robot past perfect binnen de strategie van het Laser Applicatie Centrum om zich te specialiseren in hoogwaardige dienstverlening. Hoogwaardige onderzoeken en toepassingen behoren beide tot deze categorie.

De aanschaf van de apparatuur is voortgekomen uit een langdurige en intensieve samenwerking tussen de Universiteit Twente, M2i en het Laser Applicatie Centrum, en geeft aan dat de genoemde partijen voorop willen lopen op het gebied van materiaalbewerking met lasers in Nederland. Aan de keuze voor deze robot is een uitgebreid vooronderzoek vooraf gegaan. Doorslaggevende factoren voor de keuze van dit merk en model waren de open en veelzijdige besturing, de gebruiksvriendelijke bediening, de goede absolute nauwkeurigheid en herhaalnauwkeurigheid, de goede koppeling tussen robotarm en manipulator, de goede service en natuurlijk de aanschafprijs.

 

ABB_IRB2600_355

De robotarm IRB2600 is pas sinds 2011 op de markt en het exemplaar dat op de Universiteit Twente komt te staan is het eerste exemplaar in Nederland (foto: ABB)

 

M2i en de Universiteit Twente hebben de apparatuur gefinancierd en Flexweld (dat sinds dit jaar systeemintegrator is voor ABB) verzorgt de systeemintegratie. Naast de robot zijn ook een coaxiale cladnozzle en thermische camera aangeschaft, beide voor het lasercladden. De investering is noodzakelijk om in staat te zijn om nieuwe en veeleisendere werkzaamheden uit te kunnen voeren. De open besturing van de robot biedt daartoe vele nieuwe mogelijkheden en het offline programmeerpakket dat ook aangeschaft is, helpt om ingewikkelde contouren te kunnen programmeren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven