Nieuws

Eerste 3D-geprinte offshore kraanhaak ter wereld

3d kraanhaak
Laadtest van de 3D kraanhaak (foto: Huisman).

Huisman Equipment in Schiedam heeft een 3D-geprinte offshore kraanhaak geproduceerd. De haak is nu geslaagd voor de overbelastingstest (80mt) en alle bijbehorende kwaliteitscontroles volgens de strengste criteria. Dat meldt AT-Aandrijftechniek. Het is volgens Huisman de eerste offshore kraanhaak ter wereld.

Kraanhaken worden meestal vervaardigd door middel van giet- of smeedtechnieken. Huisman maakt actief gebruik van ‘Wire & Arc Additive Manufacturing’ (WAAM) technologie, voor de productie van middelgrote tot grote componenten van hogesterktestaal. Met WAAM is volgens het bedrijf een enorme stap voorwaarts gemaakt naar wat de nieuwe, toekomstige productietechnologie zou kunnen worden.

1000 kg

Het gaat om een grote viertandshaak met een geprint eigen gewicht van circa 1000 kg. Een belangrijk voordeel voor grotere kraanhaken is de aanzienlijk kortere levertijd tegen een kostprijs die met giet- en smeedstukken kan concurreren. Bovendien kan een consistenter kwaliteitsniveau worden gegarandeerd.

WAAM kan worden gebruikt voor kraanhaken, maar stelt Huisman ook in staat om andere componenten te produceren. Denk aan complexe vormen tegen korte levertijden of lokaal alternatieve materiaaleigenschappen, om bijvoorbeeld slijtvastheid en corrosieweerstand te verbeteren.

Kostprijs verlagen

Met de positieve WAAM-testresultaten die Huisman begin dit jaar ontving, kan het bedrijf nu componenten produceren die eerder fysiek onmogelijk of commercieel onhaalbaar waren. In de nabije toekomst wil Huisman het WAAM-proces verder verbeteren door de kostprijs voor deze techniek te verlagen en de productiemogelijkheden uit te breiden tot objecten van 2500 kg geprint gewicht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven