Één stroombron voor drie lasprocessen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Één stroombron voor drie lasprocessen

Bij het TIG-lassen wordt gebruik gemaakt van inverters en choppers en kan met dezelfde stroombronnen ook met beklede elektrode worden gelast. Fabrikanten hebben dit mogelijk gemaakt door een stroombron te maken met een dalende karakteristiek bij lage stroomsterktes en een vlakke karakteristiek bij hogere stroomsterktes.

Met de digitalisering van de stroombronnen is het mogelijk binnen het bereik van stroom en spanning (I,V) elke gewenste karakteristiek te creëren. Dit biedt de mogelijkheid de stroombron ook te gebruiken voor het MIG/MAG-lassen met een vlakke karakteristiek. Bij dit proces worden hogere stroomsterktes en boogspanningen gebruikt. Booglengte-variaties worden bij de boogplasprocessen opgevangen via voorgeprogrammeerde relaties tussen spanning en stroom. Deze zogenoemde synergische relaties kunnen van fabrikant tot fabrikant verschillen en dit verklaart waarom de ene lasser een bepaalde stroombron prettiger vindt lassen dan een andere stroombron. De combinatie van een MIG- en TIG-stroombron in een apparaat maakt het ook mogelijk TIG-hechtlassen te maken voor een MIG-lasverbinding (zie foto hierboven)

 

In een komend nummer van Metaal Magazine in een artikel van Theo Luijendijk en Ton Gales meer informatie over de ontwikkelingen van lasstroombronnen. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven