Één miljardste van miljardste seconde • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Één miljardste van miljardste seconde

Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF, in samenwerking met groepen uit Milaan (Italië), Lund (Zweden) en Parijs (Frankrijk), hebben laserpulsen met een duur van slechts enkele honderden attoseconden gebruikt om vibraties in het snelst vibrerende molecuul, waterstof, waar te nemen en te bestuderen

Door gebruik te maken van deze extreem korte pulsen (een attoseconde is één miljardste van een miljardste van een seconde) kan zeer nauwkeurig worden bestudeerd hoe een tweede laserveld de vibraties beïnvloedt.

 

Laser beïnvloedt

De experimenten laten zien hoe een intense laser de uitkomst van een chemisch proces kan sturen, gebruikmakend van de pulskarakteristieken van de laser. Tegelijkertijd is dat een waarschuwing voor onderzoekers die intense laservelden gebruiken om de structuur en dynamica van moleculaire systemen te bestuderen, aangezien de laser de resultaten dus kan beïnvloeden. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het  tijdschrift Physical Review Letters

 

Attoseconde

De kortst mogelijke pulsduur van een laserveld is alsmaar korter geworden sinds de eerste laserpulsen gemaakt werden. Het huidige wereldrecord betreft pulsen van slechts 80 attoseconde (10 tot de min 18 s) lang. Hoge harmonische generatie maakt het mogelijk om zulke korte pulsen te maken. Dit is een proces waarbij de frequentie van de laserpulsen vele malen wordt verveelvoudigd, en dus de bijbehorende golflengte wordt ingekort.

 

Snel 

De onderzoekers gebruiken deze pulsen vervolgens om processen te bekijken die zo snel zijn dat langere pulsen dit niet meer ‘scherp’ vast kunnen leggen. Vaak zijn dit processen waarbij elektronenbewegingen een rol spelen. De eerste prototype experimenten zijn inmiddels uitgevoerd in atomen en aan oppervlakken. In dit geval laten Kelkensberg en zijn collega’s zien dat attoseconde pulsen ook bijzonder geschikt zijn om de vibraties van het snelste molecuul dat er bestaat te bestuderen: waterstof.

 

(bron: FOM)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven