Edukart motiveert leerlingen in technologie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Edukart motiveert leerlingen in technologie

Een rondje karten op het schoolplein (foto: Koen Suyk).

Bij basisschool De Zefier in IJmuiden is het nieuwe onderwijsprogramma ‘EduKart’ gelanceerd. Dit is een educatief programma voor basisschoolleerlingen uit groep 8. Met juniorkarts wordt kinderen kennis bijgebracht over praktische technologie en bètavakken.

Het programma werd gelanceerd door Alida Oppers (directeur generaal OCW) en Jan Lammers (coureur en ambassadeur van de EcoMaxx Edukart Challenge) door op het schoolplein van De Zefier een juniorkart te onthullen.

Het nieuwe onderwijsprogramma wil – als aanvulling op het reguliere onderwijsprogramma – leren spannend maken en leerlingen motiveren, door ze op een vernieuwende manier uit te dagen. “Met dit programma wordt zichtbaar dat veel te ontdekken valt in de wereld van technologie en techniek voor leerlingen van de basisschool die naar het vmbo, havo of vwo gaan.”

Autosport

“Als geen ander ken ik de aantrekkingskracht van karten en autosport op jong en oud”, vertelt Lammers. Daarbij zijn thema’s als duurzame energie en mobiliteit erg actueel: dit maakt de EduKart Challenge een inspirerende leeromgeving.”

Hij geeft aan dat rijden op de kartbaan pure beleving voor de leerlingen is. “Dat motiveert ze om in de klas extra hun best te doen. Leerlingen vormen een team met ouders en studenten van de Pabo. Het racen en winnen van anderen staat dus niet centraal, maar het leren samenwerken en leren onderzoeken. Ze gaan werken aan hun eigen leerdoelen en het verbeteren van hun eigen prestaties. Zo doen ze vaardigheden op die ze de rest van hun leven goed kunnen gebruiken. Een mooi initiatief!” aldus Jan Lammers.

Duurzame mobiliteit

Het onderwijsprogramma is direct van start gegaan voor het nieuwe schooljaar 2017-2018. Naast vier keer per schooljaar karten op het circuit van Kartcentrum Lelystad, bevat het programma vooral veel lessen in de eigen klas over elektriciteit en magnetisme, beweging, energie en machines, lucht- & ruimtevaart, robotica, 3D-printing en GPS-technologie/ICT. Al deze domeinen komen samen in het thema duurzame mobiliteit.

Dit EduKart Onderwijsprogramma is ontwikkeld door stichting Atlant in samenwerking met Jet-Net Junior en de Techport Campus, maar inmiddels zijn scholen van andere stichtingsbesturen ook geïnteresseerd. Het initiatief wordt o.a. ondersteund door  Ecomaxx Brandstoffen, staalbedrijf Tata Steel, en de Koninklijke Metaalunie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven