Ga naar hoofdinhoud

Economisch verspanen trend Techni-Show

Zo hoog mogelijke voedingen en zoveel mogelijk verspanend volume, dat is onmiskenbaar de belangrijkste drijfveer achter de ontwikkelingen op het gebied van verspanende gereedschappen. Dit leert een rondvraag in de aanloop naar de Techni-Show 2012. Er wordt vooral gezocht in optimalisatie van de snijgeometrie en in meer snijkanten.

“Zo economisch mogelijk verspanen, daar gaat het om”, zo vat directeur Eric van Leeuwen van Iscar de algemene opvatting onder gereedschappenleveranciers samen. Bij frezen zien we twee lijnen: optimalisatie van de geometrie van de snijkant en het spaanvlak en zoveel mogelijk snijkanten.

 

Positieve spaanhoek

“Optimalisatie van de snijgeometrie betekent onder meer een grotere positieve spaanhoek, zodat er zo soepel mogelijk gesneden kan worden”, legt Dirk Hemelings uit, technical manager Benelux van Seco Tools. Bij vlakfrezen kan die spaanhoek wel oplopen tot 30º, in dat geval wordt gesproken van superpositief.

 

Coatings

Voor application engineer Gert Spaargaren van Kennametal Benelux is bij het optimaliseren van de snijkant ook een steeds belangrijker rol weggelegd voor oppervlaktetechnieken. “Dankzij een optimale afwerking van de snijkant en nieuwe oppervlakte technieken kunnen materiaalspanningen worden geëlimineerd, waardoor een sterkere snijkant wordt gegenereerd.

 

Koolstofvezel

Specialist machinegereedschappen Kees van Aert van VIBA noemt in dit verband de nieuwe DFC schachtfrezen van Mitsubishi Carbide, waarbij de slijtage van het snijvlak is gehalveerd dankzij een multi-layer CVD-diamantcoating.  Deze  frezen zijnontwikkeld voor het bewerken van koolstofvezelversterkte materialen.

 

Combinatie

Eigenlijk gaat het verder dan het kiezen van de juiste gereedschappen, het gaat om de combinatie van machine en gereedschappen. Vanuit die gedachte heeft Sandvik Coromant  bijvoorbeeld samengewerkt met machinebouwer Heller bij de ontwikkeling van de uP-Gear technologie, zoals account manager Benoit Simoneau vanuit Londen toelicht. Het gaat hier specifiek om de fabricage van (grote) tandwielen op ‘standaard’ bewerkingsmachines.

 

In het komend nummer van Metaal Magazine een uitgebreid artikel met de meningen van de gereedschapleveranciers. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven