Economie houdt opgaande lijn vast in 2016 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Economie houdt opgaande lijn vast in 2016

de groeivertraging in China en die van de Duitse industrie beperkt ook de groei in Nederland (foto: Mercedes-Benz)

De Nederlandse economie trekt volgende jaar de opgaande lijn door. Bijna alle bedrijfssectoren groeien in 2016. De hoogste groei is te vinden in de bouw en de zakelijke dienstverlening (beide +4%). De detailhandel en horeca (beide +2%) profiteren van toenemende koopkracht. Door de zwakke omstandigheden van opkomende economieën blijft de groei in de industrie (+1%) gematigd. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het rapport Ondernemen in 2016 waarin de verwachtingen voor 60 sectoren staan.

“Volgend jaar wordt een goed jaar voor de consument. We verwachten de hoogste groei van de inkomens en de consumptie in vijftien jaar”, aldus Marieke Blom, Hoofdeconoom ING Nederland. “De wereldhandel trekt naar verwachting ook weer aan, al is de onzekerheid daar duidelijk groter door de ontwikkeling in de opkomende markten.”

Beperkte groei voor industrie

De stijgende lijn die de Nederlandse industrie tot medio 2015 te pakken had, is in de tweede helft van het jaar gekeerd. Oorzaak is met name de groeivertraging in China en die van de Duitse industrie. Positief in 2016 is het verwachte verdere economisch herstel in Nederland en de eurozone. Buiten Europa zorgen onder meer de economische krimp in Rusland en Brazilië blijvend voor druk. De productiegroei van de industrie over heel 2016 komt al met al naar verwachting uit op één procent.

Zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverleners profiteren van de breder gedragen economische groei, waarbij bedrijven vaker hun diensten inschakelen. Vooral de uitzendbranche profiteert. Ook schoonmaak en beveiliging klimmen verder uit het dal. Binnen de digitale technologiesector gaat de opmars van clouddiensten verder. Softwareontwikkelaars profiteren in 2016, naast groei van de cloud, van de verdere behoefte aan automatisering en digitalisering in andere sectoren.

Herstel detailhandel en horeca 

In de detailhandel groeien in 2016 zowel de food als non-food. Het blijkt echter lastig een versnelling hoger te schakelen. Consumenten zijn ondanks het hoge consumentenvertrouwen nog wel kritisch bij hun uitgaven. Volume gaat voor retailers vaak nog boven de prijs, waardoor de druk op marges in veel deelbranches aanwezig blijft. Supermarkten blijven de stabiele factor, maar weten qua groei nauwelijks te versnellen. Restaurants weten veel sneller te groeien. Wat vaker of wat luxer uit eten in een restaurant lijkt de voorkeur te genieten boven een boodschappenkar gevuld met luxere en duurdere artikelen.

Risico’s

De belangrijkste neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie zijn een onverwacht harde landing van de Chinese economie, de ontwikkeling van de olieprijs en een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse rente. Het opnieuw oplaaien van de onzekerheid over de financieel-economische koers van de landen in Zuid-Europa kunnen de groeivooruitzichten ook negatief beïnvloeden.

(bron: ING)

Eén reactie op “Economie houdt opgaande lijn vast in 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven