Duurzame productie gieterij Buvo • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Duurzame productie gieterij Buvo

Een hogedrukgieterij wordt, door de hoge temperaturen die nodig zijn bij het productieproces, niet snel gezien als een duurzame productieomgeving. Buvo Castings geeft aan wel degelijk duurzaam te zijn. De aluminium-hogedrukgieterij uit Helmond stelt duurzaamheid centraal binnen haar organisatie. Dat blijkt uit de materialenkeuze bij de productie maar ook bij de bouw van de nieuwe, derde giethal.   

Buvo Castings produceert aluminium gietdelen voor A-leveranciers binnen de automobiel-, e-mobility en verwarmingsindustrie, zoals Audi, BMW, McLaren, Mercedes, Volkswagen, Volvo en Intergas. 

Deze leveranciers verlangen niet alleen een hoge kwaliteit maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een duurzaamheidsbeleid. Het verduurzamen van de gehele keten is immers een speerpunt bij dergelijke bedrijven.

Gerecycled aluminium

Duurzaamheid bij Buvo speelt in op deze behoefte. Daarnaast past het binnen de eigen filosofie van de gieterij rondom duurzaam ondernemen. Zo werkt Buvo uitsluitend met duurzame materialen, zoals ‘secundair aluminium’.

De productie van dergelijke legeringen uit gerecycled aluminium kost 20 keer minder energie dan de productie van primair aluminium uit bauxiet. Dit terwijl de secundaire legeringen alle eigenschappen van het oorspronkelijke materiaal behouden.

Met deze bedrijfsvoering bereikt Buvo hoogwaardige kwaliteit maar wordt tevens de ecologische footprint gereduceerd. Daarnaast streeft het bedrijf naar een Industrie 4.0-werkwijze, waarbij volledige automatisering zorgt voor optimale, efficiënte en zuinige productieprocessen.

Adiabatische koeling

Met de bouw van de nieuwe, derde giethal ontstonden er weer tal van mogelijkheden om de organisatie verder te verduurzamen. Zo heeft Colt International het high-end en energiezuinige luchtbehandelingssysteem geleverd en heeft de gieterij een adiabatisch koelsysteem om in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. ’s Winters wordt de gieterij verwarmd met restwarmte van het koelsysteem en de compressoren.

Ook de nieuwe gietcellen, de voorsmeltovens en de doseerovens, die deze hal zullen vullen, zijn de modernste in hun soort en gebruiken veel minder energie dan hun voorgangers.

Geen CO2-uitstoot verwarmen

Door al deze initiatieven heeft de gieterij het voor elkaar gekregen om de gebouwen gasloos te kunnen verwarmen. Dat maakt dat de CO2-uitstoot door het verwarmen, die eerder 473.000 kg/jaar bedroeg, op deze manier is teruggebracht tot 0.

Daarnaast is door de duurzaamheidsfocus van de organisatie het totale energieverbruik teruggebracht tot 727  MWh/jaar. Dit betekent een reductie van meer dan 75%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven