Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam aluminium bij BMW

De BMW Group treedt toe tot het Aluminium Stewardship Initiative (ASI). Het doel van dit non-profit initiatief is om duurzame standaards te creëren voor de gehele aluminium waardeketen – van verantwoord management tot milieu gerelateerde en sociale standaards.

Het Aluminium Stewardship Initiative (ASI), opgericht in september 2012, is het eerste initiatief ter bevordering van duurzame standaards voor de aluminium waardeketen. Door toe te treden tot de ASI, versterkt de BMW Groep haar rol op het gebied van milieuvriendelijke autofabrikant. Naast het gebruik van lichtere materialen, zijn een aantal BMW-fabrieken milieuvriendelijk door toepassing van groene energie bij de productie en zijn veel nieuwe BMW modellen voorzien van Efficient Dynamics, waardoor deze minder brandstof verbruiken. Mede daardoor staat BMW al enkele jaren bovenaan de Dow Jones Sustainability Index.

 

Gegoten aluminium voor BMW-dieselmotoren

Ook voor de huidige generatie BMW’s wordt aluminium gebruikt zoals deze gegoten aluminium motorblokken (foto’s: BMW)

 

Aluminium speelt, samen met koolstofvezel, bij BMW een grote rol bij het bouwen van lichtere auto’s. Aluminium heeft immers een 30 procent lagere massa dan staal. Bij de nieuwe elektrisch aangedreven BMW i3 wordt vooral gebruik gemaakt van gerecycled aluminium of aluminium dat geproduceerd is met voornamelijk groene stroom. In totaal zal het aluminium voor de i3 minder CO2 vervuilend zijn dan aluminium dat op de traditionele manier is geproduceerd. Maar ook bij de huidige BMW’s wordt aluminium gebruikt, zowel als plaatmateriaal als gegoten aluminium. Het lichtmetaal is nagenoeg onbeperkt te recyclen, zo´n 75 procent van al het aluminium ooit geproduceerd is nog steeds in gebruik zonder verlies van kwaliteit. Bovendien vergt gerecycled aluminium maar zo´n 5 procent van de energie in vergelijking tot nieuw aluminium.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven