Nieuws

Duitse werktuigmachinebouw houdt records vast

Dr. Wilfried Schäfer.
Dr. Wilfried Schäfer.

De Duitse bouwers van metaalbewerkingsmachines hebben in het tweede kwartaal van 2018 een groei van 2 procent geboekt, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De orders uit eigen land groeiden met 29 procent, terwijl de orders uit het buitenland met 9 procent afnamen.

In de eerste helft van dit jaar stegen de orderboekingen met 12 procent. De orders in eigen land stegen met 34 procent en de export met 3 procent.

“We krijgen heel diverse orders uit binnen- en het buitenland”, vertelt Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (de vereniging van Duitse fabrikanten van metaalbewerkingsmachines) in Frankfurt am Main.

‘Er wordt weer geïnvesteerd’

“Na een lange periode van aarzelen, wordt er weer duidelijk geïnvesteerd op de binnenlandse markt, zowel in modernisatie als in uitbreiding van de productiecapaciteit.”

De eurolanden laten volgens hem ook een verdubbeling van cijfers aan groei in de sector zien. Daarentegen verliezen investeringen, vooral in Azië wat van hun dynamiek, Dit omdat de grote Chinese markt merkbaar aan het afkoelen is. “Een trend die door de politici wordt bevorderd”, geeft Schäfer aan. “Er waren ook minder orderboekingen vanuit India en Zuid-Korea.”

Plaatbewerking

De orders voor plaatbewerking ontwikkelden zich goed in de eerste helft van dit jaar. Ze toonden hetzelfde patroon als vorig jaar bij de binnen- en buitenlandse orders, evenals bij de totale branche.

Productiecapaciteit

De productiecapaciteiten werden in juli, met 93,2 procent, goed benut. “In feite bereiken de productiecapaciteiten hun grenzen”, zegt  Schäfer. “Volgens de Ifo zakelijke enquête, waarbij meer dan de helft van de werktuigmachinefabrikanten werden geïnterviewd, rapporteerden ze materiële schaarste en bijna 40 procent klaagde over tekorten aan arbeidskrachten.”

Dit is volgens hem toe te schrijven aan knelpunten in de gehele toeleveringsketen van onderdelen. “Belangrijke onderdelen zijn uitverkocht. En de opdrachtverlening, met name in het buitenland, heeft te kampen met personeelskrapte.”

Internationale economische politiek

Ten slotte steeg de omzet in de eerste helft van het jaar met 13 procent. Dit bevestigt de productievoorspelling van de VDW, die anticipeert op een groei van nog eens zeven procent voor 2018. Als referentie wordt daarbij gekeken naar 2017. In de tweede helft van vorig jaar ontwikkelde de groei zich aanzienlijk beter dan in de eerste helft.

“Als het internationale economische beleid geen spaak in het wiel steekt met de Brexit, handelsoorlogen, omkering van de globalisering, bedreigingen van sancties, is onze sector goed op weg”, concludeert Schäfer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven