Tijdens de komende Hannover Messe– die van 24 tot en met 28 april 2006 wordt gehouden – zal het Nevat-collectief worden versterkt met een aantal System Suppliers. De groep speelt in op de groeiende nieuwsgierigheid vanuit de Duitse markt voor de zogenoemde ‘Systemlieferanten’.
Nevat gaat dit jaar voor de 27ste maal met een collectieve stand naar Hannover om zich in Hal 3 op de themabeurs Subcontracting te presenteren. Nieuw dit jaar is dat, binnen het herkenbare Nevat Collectief, zich een aantal System Suppliers zal presenteren. De deelname past in de trend die de brancheorganisatie in de Duitse markt signaleert. Steeds meer Duitse inkopers zien de voordelen in ‘Fremdvergabe’ aan een eerstelijns toeleverancier. Het is duidelijk dat die trend, jaren geleden geïnitieerd door de automobielindustrie, nu ook in de machine- en apparatenbouw internationaal gaat doorzetten.
Het begrip System Supplier heeft in Nederland de afgelopen tien jaar lading gekregen. Inmiddels weet iedereen in de maakindustrie dat het gaat om eerstelijns toeleveranciers in de machine- en apparatenbouw die klantspecifieke systemen en/of modulen leveren. Ze doen dat als hoofdaannemer en maken daarbij handig gebruik van aanvullende toeleveranciers verderop in de keten die subassemblages en/of onderdelen produceren.
De system supplier onderscheidt zich van andere toeleveranciers, omdat hij specifieke verantwoordelijkheden overneemt van de OEM-er, in die zin dat hij een belangrijke bijdrage levert aan industriële vormgeving, ontwerp of engineering, projectmanagement, maakbaarheid, serieproductie, logistiek en inkoop (supply chain management), assemblage en testen. Daarnaast zijn value engineering, lifecycle management en risicodragend participeren kenmerkende eigenschappen van een System Supplier.
Meer verantwoordelijkheid
De Nevat is al jaren bezig deze manier van ‘full service’-toelevering onder de aandacht te brengen van de Duitse markt. Tot op heden ging dat moeizaam en had de Duitse markt hier nauwelijks oog voor. Nu krijgt de brancheorganisatie echter concrete signalen dat de Duitse OEM-er de voordelen van uitbesteden alsnog gaat ontdekken. Daarvoor is een aantal redenen te noemen. Zo gaan ook Duitse OEM-ers zich meer op hun klanten concentreren. Marketing, branding, service, producten ontwikkelen voor nieuwe markten krijgen bij de uitbesteders meer aandacht. De OEM-er schuift op in de keten richting klant.
De eerste-lijns toeleverancier (System Supplier) schuift mee en krijgt de verantwoordelijkheid voor het maaktraject. Hij heeft talenten ontwikkeld die voorheen op het bordje lagen bij de uitbesteder. Denk daarbij aan productontwikkeling, value engineering en life cycle management. Bovendien zijn de system suppliers bereid om mede risico te dragen bij het ontwikkelen van nieuwe producten en productiemiddelen.
De uitbesteders realiseren zich tevens dat ze investeringen in kapitaalintensieve bewerkingsmachines moeilijk kunnen terug verdienen, omdat de machines niet volledig benut worden. Toeleveranciers kunnen wel de laatste stand der techniek in huis permitteren. Omdat ze voor meerdere opdrachtgevers werken kunnen ze efficiënt gebruik maken van hun productieapparaat. Bovendien weten de toeleveranciers elkaar – zeker in Nederland – zeer snel te vinden. Het voordeel van die transparantie – en het daardoor snel mee in- en uit kunnen ademen met de grillige vraag van de uitbesteders – is een ondergewaardeerd sterk punt dat de Nederlandse toeleverancier tot een aantrekkelijk partner maakt.
Qua timing valt de belangstelling voor uitbesteden bovendien mooi samen met een economische opleving. Omdat de productiemiddelen bij de OEM-ers de afgelopen jaren fors zijn uitgemolken, is nu het moment aangebroken dat er opnieuw in kapitaalintensieve productiemiddelen moet worden geïnvesteerd. Alweer een reden waarom uitbesteding – ook bij de Duitse OEM-er – serieus ter sprake komt.
Vorig jaar vroeg Nevat via de “Fachbeirat” van Hannover Messe Subcontracting aandacht voor dit fenomeen. Dit signaal werd door de beurs opgepakt en de Messe vertaalde het naar een vernieuwd beursconcept en voegt dit jaar voor het eerst ‘Systemzulieferung’ en ‘engineering’ toe aan het expositieprogramma en biedt een platform voor de kennisintensieve toeleveranciers. De System Suppliers van de Nevat spelen daarop in en gaan voor het eerst gezamenlijk aan het collectief deelnemen om de boodschap van “Systemlieferant” meer lading te geven in de Duitse markt. Dat het niet alleen om een Nederlands initiatief gaat mag blijken uit het feit dat er voor het eerst ook Duitse Systemlieferanten zich gezamenlijk op dit ‘Themenbereich’ presenteren.
De Nederlandse bedrijven die dit jaar aan het Nevat Collectief deelnemen zijn Addit, Betech, Brinks Metaalbewerking, Buvo Casting, Eurotech Group, KMWE Precisie, Minkels, Nedap, Nijdra, NTS (Nebato Te Strake), Scherpenzeel, VDL Groep en WBM Staalservice Centrum.