Drie-D lasertechniek WBM brengt oplossing voor Krampe kieper • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Drie-D lasertechniek WBM brengt oplossing voor Krampe kieper

Het staalbewerkingsbedrijf WBM uit Stramproy bracht onlangs de lang gezochte oplossing voor de constructieproblemen rond de Heckklappe van kipperfabrikant Krampe uit Coesfeld-Lette. WBM gebruikte daarvoor haar unieke 3D lasertechniek waarmee zelfs het zwaarste plaatwerk bewerkt kan worden. Het belangrijkste voordeel van deze techniek voor het probleem van Krampe is de mogelijkheid om een product eerst met overmaat te zetten en pas daarna, het contour 3D uit te laseren en gaten of vlakken aan te brengen. Dit kan dan met de uiterste precisie gebeuren zonder dat er een kans bestaat dat gaten of vlakken ook maar enigszins vervormen.

Jürgen Kocks, inkoper bij Krampe in Duitsland: “We kampten al jaren met constructieproblemen rond de zogenaamde arm van de laadklep van onze kippers. Deze uit zwaar staal vervaardigde bevestiging van de laadklep aan de kiepwagen, is voorzien van gaten die na het zetten precies recht tegenover elkaar moeten komen te liggen. Bovendien komt de juiste ronde vorm van de gaten erg nauw omdat hierdoor later exact een constructie-as moet passen. Doordat we voorheen het contour van de arm eerst 2D sneden en pas daarna via zettechniek in de juiste vorm bogen en lasten, bleven we maar kampen met onnauwkeurigheden. Het was bijna ondoenlijk om de gelaserde gaten precies tegenover elkaar te plaatsen zónder dat deze ook maar enigszins vervormden. Het leverde bij de constructie van de kiepwagens steeds weer problemen op. Onderdelen pasten net niet waardoor er vrijwel altijd nabewerkingen nodig waren die ons extra tijd én geld kostten. Toen we eens met onze contactpersoon Pedro Tegelaers van WBM door onze fabriek liepen, wees hij ons op hun 3D laseroplossing. De Swing zou hiermee pas na het zetten uitgelaserd worden waardoor het risico dat de gaten niet precies tegenover elkaar zouden vallen óf zouden vervormen kwam te vervallen. Bovendien zou de extra lasbehandeling die we eerst toepasten niet meer nodig zijn. Die mensen zouden we dan elders in het productieproces in kunnen zetten. WBM bleek bovendien in staat het onderdeel voor onze kipperwagens zonder extra kosten te kunnen produceren. Bovendien zijn de onderdelen nu zo nauwkeurig geproduceerd dat we ze voortaan zelfs op voorraad houden en in grotere series vooraf spuiten. Ook dat levert ons een kostenbesparing op.”

Pedro Tegelaers van WBM zegt: “We doen niets liever dan meedenken met onze klanten en ze oplossingen aandragen waarmee zij tijd en kosten besparen of de kwaliteit van hun producten verbeteren. Als we de kans krijgen eens naar het productieproces van onze klanten te kijken, kunnen we meestal pas echt bewijzen waartoe we in staat zijn. Wij zijn gespecialiseerd in 2D en 3D laseren, (plasma)snijden, boren, brandsnijden, ponsen, 3D laserlassen, knippen, richten en zetten. Wij kennen de mogelijkheden van elke techniek en weten ze te combineren. Met dun of juist heel dik plaatwerk (1-15 mm) hebben wij geen moeite. Ook niet als het van meerdere zijden tegelijker moet worden bewerkt. Door onze volautomatische machines halen we hoge snelheden en dus aantrekkelijke tarieven. We verwerken CAD-files van onze klanten rechtstreeks in onze machines en ook dat levert tijdswinst op. Veel bedrijven hebben zich blind gestaard op hun productiemethoden en zien de besparingsmogelijkheden niet meer. En dat vinden wij nu juist een uitdaging.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven